Amendamentele ridicate in mod repetat in Consiliul Local Pitesti cu privire la intocmirea unei situatii a firmelor care, fie au executat pe domeniul public al Pitestiului lucrari proaste, fie nu au respectat termenul prevazut  in contractele incheiate cu municipalitatea, au fost  tratate cu “flit” de consilieii USL.

Antreprenorii neseriosi isi vad nestingheriti de treaba (macar de-ar face-o bine) si continua sa primeasca lucrari banoase, desi obiectivele promise au intarzieri de luni si chiar ani.In programul de investitii al municipiului Pitesti pentru anul 2012   sunt cuprinse 72 lucrari  (de continuare a proiectelor incepute dar si lucrari noi). Putine dintre ele respecta graficul asumat  in momentul contractarii si dau batai de cap pitestenilor care au de indurat  disconfortul generat de nesfarsitele santiere. Ba, daca lucrarile sunt  si proaste, mai au de suportant si haosul  ce deriva din toata aceasta nepricepere. Saptamana trecuta, consilierul local Mariaen Neacsu dadea exemplul lucrarilor de inlocuire a bransamentelor de gaze de pe strada Raurilor, lucrari executate  dezastruos de SC ROCIP SRL Pitesti in cursul lunii octombrie, cand angajatii  firmei au  reusit performanta ca, in decurs de doua  saptamani, sa rupa de sase ori bransamentele de apa potabila din zona si sa vitregeasca de utilitati Școala nr 5.  Potrivit consilierului local, constructorul nici macar nu dispunea de un plan de situatie privind retelele subterane din zona si nici nu avea o aprobare scrisa din partea Primariei Pitesti.Un mic detaliu ignorat de autoritatile locale ca, de altfel, multe altele aprope flagrante.

Intarzieri tolerate

Nerespectarea termenelor de executie a lucrarilor a devenit si ea parca o regula cand este vorba despre investitiile prevazute in  bugetul local al municipiului Pitesti. Si de ce lucrurile ar sta altfel, daca oricum nimeni nu e tras la raspundere pentru aceste intarzieri?!In cazul amenajarii bazei de agrement Trivale, spre exemplu, contractul a fost atribuit firmei S.C. Nordco S.A. Pitesti. Termenul  initial de realizare  a lucrarii era  iunie 2012. A urmat un al doilea termen: septembrie 2012, pentru ca-n cele din urma sa fie avansat un al treilea termen, care se duce pana in primavara lui 2013. Ne intrebam si noi daca executatul a fost penalizat in vreun fel pentru aceasta intarziere de mai bine de o jumatate de an.Dar sa trecem la un alt exemplu: reabilitarea și modernizarea blocului G1 – tronson A din cartierul Razboieni. Contractul a fost atribuit SC Internațional FSB Holding SRL Zalau, la data de 10.04.2012. Nici un sfert din lucrarile ce trebuiau realizate anul acesta n-au fost executate. “Termenul de receptie finala este 30.05.2013. Povești! Fabulatii ale Serviciului Investitii si ale  Serviciului Public de Exploatare a Patrimoniului Municipiului  Pitesti (SPEPMP). Pana la aceasta data,  lucrarile s-au executat in proportie de 20%.  Oare angajatii celor  doua servicii implicate au luat salariul diminuat?” se intreaba consilierul local Mariean NeacsuNici lucrarile la  noul adapost pentru cainii comunitari nu se incadreaza in termenul anuntat initial de catre autoritatile locale. Municipalitatea a achizitionat in mai 2011 terenul aferent viitroarei biobaze. Pe 15 mai 2012  a fost semnat contractul de realizare a investiției cu SC Apartamentul SA, firma care trebuia sa predea primele padocuri in octombrie 2012, ceea ce, fara sa mai mire pe nimeni, nu s-a intamplat. Finalizarea lucrarii a fost amanata pentru  luna iunie 2013. Si iar nimeni n-are nicio vina, mai ales ca obiectivul va putea fi anuntat din nou ca prioritate pentru municipalitate, dar in anul care vine.

”Ficțiuni ale SPEPMP”

Amanari ale termenului de executie s-au inregistrat si in ceea ce priveste modernizare pistei de atletism a stadionului Nicolae Dobrin. Lucrarea a fost inclusa in programul de investitii pe anul 2009,  cu  o valoare de 1995 mii lei. Termenul de realizare anuntat a fost august 2010.  Nici acum, dupa patru ani,  lucrarea contractata de SC Inteurosport & Fun SRL Brasov nu este finalizata! “In programul de investitii pentru anul 2010, lucrarea este reluata (lucrari in continuare,  pozitia 83, responsabil SPEPMP) tot la valoarea de 1995 mii lei. In programul de investitii pentru anul 2011, lucrarea este continuata la valoarea de 1843 mii lei. Responsabil este  SPEPMP, iar termenul de finalizare este dus in iunie 2011. In programul de investitii pentru 2012, lucrarea apare din nou cu valoarea de 1200 mii lei si cu termen de finalizare in luna iulie 2012.  Numai ca nici acest termen n-a fost respectat, decalandu-se pentru 30 decembrie 2012. Ma indoiesc sincer ca lucrarea va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an. Toate acestea sunt fictiuni, utopii ale SPEPMP! Dupa patru ani de zile, modernizarea pistei de atletism nu este finalizata!  Ma intreb de cate ori a fost penalizata firma respectiva pentru intarziere si daca responsabilii de investitie din cadrul SPEPMP si-au luat salariul integral in cei 4 ani.”

Centralele de cartier, gata  inainte sau dupa iarna?

La ora actuala, in Pitesti funcționeaza  26 centrale termice de cartier, iar autoritatile locale promit ca pana la sfarsitul anului 2012 vom avea in  funcțiune 53 de astfel de obiective. “Rog pitestenii sa urmareasca aceste angajamente ale Primariei Pitesti si sa vada daca executantii lucrarilor de investitii sunt serioși! Iar dupa aceste investitii, asteptam reducerea tarifelor la energia termica de la 245lei/Gcal la 200 lei/Gcal!” spune Mariean Neacsu care are indoieli vizavi de punerea in functiune a acestor centrale mai devreme de primavara anului 2013. Exemplele pot continua cu stadiul realizarii proiectelor cu finantare nerambursabila PIDU Pitești, capitol  la care cele 13 proiecte figureaza, dupa cum explica Mariean Neacsu, cu realizari foarte mici. “Ar fi interesant ca pitestenii sa stie care sunt firmele abonate la banul public care executa aceste lucrari. Eu am cerut acest lucru in Consiliul Local, dar propunerea mea a fost respinsa cu brutalitate! Am formulat si doua amendamente privind analiza realizarii fizice si valorice a investitiilor, stabilirea persoanelor vinovate si evidentierea  sanctiunilor aplicate, dar primarul Tudor Pendiuc si consilierii USL au tratat cu „flit” aceste amendamente. Din aceasta cauza, investitiile se realizeaza in proporție de aprox 50%! Eu m-am angajat fata de pitesteni ca ii voi informa cinstit, corect si nepartinitor cu tot ceea ce se intampla in consiliul local si asa voi face”, mai spune Mariean Neacsu.