Ca este geografie, matematica sau sport.. chiar nu conteaza. Nota 10 este nota 10. La final iți marește media indiferent de materia la care l-ai luat.. spun unii, insa lucrurile nu stau chiar așa. Bucuria este mult mai mare cand reușești sa iei acel 10 la o materie puțin mai dificila la care in mod normal nu reușești aceasta performanța. Orice ieșire din standardele noastre ne ofera un plus de incredere și ne face sa vedem ca ne putem depașii limitele.

Nota 10. Toți și-o doresc, insa nu toți reușesc sa o și obțina. La teste, lucrari, ascultat sau teze este mai greu, insa cand vine vorba de referate este foarte ușor sa obții zecele dorit. Chiar nu conteaza materia. Un referat bun este un referat care respecta anumite reguli. Nu conteaza ca trebuie sa vorbiți despre viața unui autor sau despre nu știu ce colțișor de țara ascuns intre munți. Regulile raman aceleași.

5 reguli ale unui referat de nota 10

Prima regula este chiar sfanta aș putea spune. Niciodata, dar niciodata nu luați un referat deja facut și decat sa puneți numele vostru. Daca a mers o data, sa nu credeți ca va merge și a doua oara sau ca profesorul nu iși va dea seama. Iar minusul cel mai mare nu este ca profesorul iși va dea seama, ci ca voi nu veți ramane cu nimic.

Folosiți carți ca sursa. Nu spun sa nu folosiți internetul, insa carțile sunt și vor ramane cele mai bune prietene ale referatelor. Și nu numai, ale voastre de asemenea. Carțile ajuta la dezvoltarea creierului mai bine decat orice altceva. Iar cand la sfarsitul referatului iți vei cita sursa și aceasta va fi de la pagina X din cartea Y cu siguranța vei avea un punct in plus.

Documentarea reprezinta 60% din referatul vostru. Dupa ce primești tema, te gandești unde anume ai putea gasi informații referitoare acelei teme. Carți, reviste chiar și wikipedia. Dupa ce ai adunat materialele le și citești. Dupa ce le-ai citit pe toate poți incepe sa scrii.

Nu folositi doar informatii stricte folosind un mod obiectiv. Oferiti o tenta personala referatului. Dovedește faptul ca v-ați straduit. Puteți folosi replici de genul:

Pornind de la ideea ca..

X spunea ca…

In documentarile mele am descoperit ca…

Desi X spune ca…, eu cred ca…

In opinia mea…

Daca nu aveți destule informații, incat sa ocupe o pagina nu mariți textul. Nu ajuta la nimic. In schimb puteți cauta o imagine sugestiva temei pe care o aveți și sa o atașați in spațiul ramas liber. Va arata mult mai bine, decat o pagina umpluta cu un text marit și doar atat.