“Dupa lupte seculare care au durat aproape 30 de ani!”, „Familie mare, renumeratie mica dupa buget.”, “Sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic!”, “Industria romana e admirabila, e sublima, dar lipseste cu desavarsire.”

Cu siguranța va amintiți de replicile celebre ale renumitului scriitor Ion Luca Caragiale, unul dintre cei mai mari creatori romani de piese de teatru, un excelent pamfletar, novelist, poet și ziarist. De ce țin sa va vorbesc tocmai despre el? Pentru ca anul acesta se implinesc 160 de ani de la nașterea lui și 100 de ani de la moartea scriitorului. Hai sa-l celebram cum se cuvine și sa ne reamintim cate puțin din activitatea lui Caragiale.

Romanii au sarbatorit acest eveniment in teatrele din toata țara unde au fost interpretate piese scrise de marele nostru dramaturg iar televiziunile au organizat ediții speciale ce au avut ca tema omul de cultura Ion Luca Caragiale. Acum e randul nostru, al adolescenților, sa ii acordam atenția cuvenita și sa aflam cateva informații despre viața lui.

Cele mai cunoscute opere ale sale prezinta intamplari din lumea politica, talentul scriitorului devenind inconfundabil prin capacitatea sa de caricaturizare și moralizare a diferiților membri politici. Deși nu cu mult diferite fața de ceea ce se intampla in ziua de azi in țara noastra, evenimentele descrise starnesc rasul intr-un mod sarcastic și cinic prin care Caragiale reușește sa surprinda caracterul fals al personajelor sale.  

Viața dramaturgului  

Scriitorul s-a nascut in 1852 in Haimanale și a dus o viața destul de „furtunoasa”. Activitatea lui jurnalistica a inceput la ziarul „Telegraful” iar mai apoi a colaborat la revista „Ghimpele”. In 1877 a condus ziarul „Natiunea Romana” odata cu inceperea Razboiului de Independența și și-a continuat activitatea cu Romania Libera și Timpul. Prima lui comedie publicata, „Conu Leonida fața cu reacțiunea” a aparut in revista Convorbiri Literare. In 1893 Caragiale inființeaza revista umoristica „Moftul roman” in care erau publicate caricaturi și schițe. La varsta de 36 de ani a condus Teatrul Național din București insa a renunțat dupa numai un an din cauza unor mari actori dramatici și a ziarelor care incepusera sa-i „saboteze” activitatea. In timpul vieții dramaturgul s-a bucurat de sprijinul Junimii și al lui Titu Maiorescu.

Operele sale cuprind teatru( opt comedii și o drama), nuvele, povestiri, poezii, parodii, momente și schițe. Printre cele mai cunoscute se numara insa: „O noapte furtunoasa”; „O scrisoare pierduta”; „D’ ale Carnavalului”; „Napasta” și „Momente și schițe”. Personajele sale se intind pe toate mediile sociale, de la mica burghezie la oamenii bogați, oamenii presei, ai invațamantului, oameni politici. Caragiale descrie capitala secolelor XIX și XX intr-o maniera deosebita imbinand arhitectura și modul de viața al bucureștenilor cu tragicul și comicul ce evidențiaza caracterul și tipologiile oamenilor din acele vremuri.

Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg unic insa din cauza personalitații sale directe nu a cunoscut admirație totala din partea publicului fiind de multe ori acuzat de plagiat. Era considerat un spirit nestatornic și malițios, cu o atitudine inadmisibila și dificila. Cu toate acestea nimeni nu a putut nega marea lui inteligența cat și firea sa artistica.