Pupici, seri de vis, cadouri neasteptate, evadari de neuitat, cine romantice si surprize nesfarsite. Primele luni de curte sunt de obicei un adevarat basm. Cu toate acestea, odata cu trecerea timpului, emotia si magia initiala pot disparea , dar asta nu inseamna ca dragostea s-a terminat. Angajamentele si obligatiile, precum si ritmul frenetic al vietii de zi cu zi si oboseala acumulata, ne pot determina, fara sa fim pe deplin constienti, sa ne neglijam relatia.

Uitam cateva dintre gesturile cu care ne-am exprimat anterior afectiunea, incetam sa ne impartasim anecdotele, alegem sa facem activitati separate si putem ajunge chiar pana la punctul de a evita comunicarea. Se numeste rutina si este una dintre etapele care face parte din evolutia logica a unui cuplu . Dar, daca continua in timp, monotonia poate genera un sentiment de „plictiseala” care ajunge sa epuizeze relatia si poate fi un motiv de despartire .  

Simptome ca rutina a fost stabilita acasa

Sunt semne care ne avertizeaza ca rutina si-a facut aparitia in relatie si care, inevitabil, ne pot distanta unul de celalalt .

  • Aceleasi locuri si aceiasi oameni: in primele luni ale unei relatii, fiecare intalnire este o noua aventura pe care nu stii cum se poate termina. Cu toate acestea, odata cu trecerea timpului, planurile initiale se termina . Cercul de prieteni tinde sa se restranga si vizitele la aceleasi restaurante sau cinematografe se repeta. Este in regula sa ai „locuri preferate”, dar atunci cand acest lucru provoaca plictiseala si este rezultatul lenei si lipsei de spontaneitate, poate deveni o problema.  
  • Conversatii neinteresante: Unul dintre simptomele caderii in monotonie este conversatiile neatractive. In timp ce inainte puteai petrece ore si ore fara sa te opresti din vorbit (si fara sa te opresti sa razi ), acum subiectele de conversatie ar putea sa nu fie interesante. Mai mult, atunci cand intri intr-o rutina, conversatiile telefonice si mesajele sunt mai rare decat la inceput sau practic inexistente. 
  • Relatii sexuale nesatisfacatoare: emotia pentru partenerul tau poate fi in declin. Acest semn se reflecta in lipsa gesturilor afectuoase, dar si in calitatea si frecventa relatiilor sexuale. In multe cazuri, lipsa dorintei sexuale se datoreaza faptului ca sexul devine monoton.

Cum sa rupi rutina?

Iesirea din aceasta monotonie este cruciala nu doar pentru a „salva” relatia, ci si pentru ca membrii cuplului sa isi poata mentine o sanatate mentala si emotionala buna. 

  • Planificarea este interzisa: multe cupluri se blocheaza intr-o rutina pentru ca incearca sa-si planifice toate miscarile din viata de zi cu zi. Iesirea din zona de confort si lasarea drumului este esentiala pentru a recupera emotia initiala. Improvizati o evadare romantica sau incercati activitati noi pentru a uita agitatia zilnica si pentru a va recapata entuziasmul. Cu siguranta, in trecut, ai vorbit despre realizarea unui plan sau a unei idei care ti s-a parut o nebunie. Este momentul!
  • Comunicare: Comunicarea este pilonul oricarei relatii . In multe ocazii, lipsa de comunicare este principalul vinovat din spatele problemelor care apar intr-un cuplu. Este timpul sa stai cu partenerul tau si sa fii sincer cu privire la sentimentele tale. Trebuie sa invatam sa ascultam cu atentie cealalta parte si sa impartasim posibilele probleme care pot exista si apoi sa cautam solutii. Nu uitati de micile detalii, care sunt cele care va vor asigura ca flacara nu se stinge niciodata .