Donald Trump a dat peste cap presedintia din Statele Unite dupa ce a parasit compania sa, care l-a facut bogat si faimos. Patru ani mai tarziu, revenind in imperiul sau dupa ce a pierdut Casa Alba, ceea ce gaseste il poate da peste cap.

Pentru inceput, este cu cateva milioane mai putin decat atunci cand a ajuns la casa de pe Pennsylvania Avenue. Valoarea neta a lui Trump s-a redus cu 700 de milioane de dolari, la 2,3 miliarde de dolari, de la 3 miliarde de dolari cand a devenit presedinte, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Pandemia pe care a promis ca va disparea isi loveste propriul imperiu, iar revolta din Congres care l-a adus in demitere a doua oara ii dauneaza brandului.

Un munte de probleme

Declaratiile sale financiare si documentele de imprumut, interviurile cu fosti directori si analisti din industrie si o serie de investigatii si lupte juridice dezvaluie cat de multe probleme s-ar putea confrunta Trump si compania sa.

Covid a fost dur cu cladirile de birouri cheie pentru bogatia sa si cu hotelurile si statiunile care ii poarta numele. Consecintele atacului de pe Capitol Hill i-au deteriorat relatiile cu brokerii si creditorii. Cel putin 590 de milioane de dolari in imprumuturi sunt datorate in urmatorii patru ani, mai mult de jumatate garantate personal de Trump, iar depozitul sau de afaceri esuate a devenit mai ocupat.

Dar Trump, a carui companie a refuzat sa comenteze, a revenit inainte. O redresare economica post-pandemie ar putea umfla din nou valoarea proprietatii tale. Ar putea sa-si continue seria de bestselleruri , sa revina la televiziune sau sa inceapa un rival impotriva platformelor de social media care l-au evitat. Chiar daca lucrurile merg prost, puteti profita de pierderi folosindu-le pentru a va reduce taxele, asa cum ati procedat de ani de zile.

Doar Trump stie la ce se gandeste in timp ce contempla infrangerea pe care o neaga si este enervat sa revina in cursa. Cand te uiti in jurul tau, mare parte din ceea ce vezi este trist si, in unele cazuri, un dezastru total. In interiorul imperiului sau exista un pachet de oportunitati pe care niciun fost politician nu poate rivaliza si amenintari pe care niciun magnat nu vrea sa le aiba.

Niciun segment din lumea afacerilor lui Trump nu este la fel de important ca imobiliare comerciala, care reprezinta aproximativ trei sferturi din averea sa neta. Si putine industrii din SUA au fost lovite atat de tare in ultimul an, deoarece muncitorii au disparut din turnurile de birouri si cartierele de afaceri s-au transformat in orase fantoma.

Trump se confrunta cu o „triplu sansa”: Covid, revoltele Capitoliului si un portofoliu de proprietati imbatranit, spune Ruth Colp-Haber, care conduce compania de consultanta Wharton Property Advisors. „Acestea sunt companiile in care nu vrei sa fii acum”.

De exemplu, majoritatea lucratorilor de birou din New York si San Francisco sunt inca blocati acasa. Este o veste groaznica pentru Trump, a carui actiune cea mai valoroasa este o participatie de 30% la doua zgarie-nori detinute de Vornado Realty Trust la 555 California St. din San Francisco si 1290 Ave. of the Americas din New York.

Valoarea mizei sale, care reprezinta aproximativ o treime din averea sa, a scazut cu 80 de milioane de dolari din 2019 la aproximativ 685 de milioane de dolari. Miliardarul Steven Roth, care conduce Vornado, a declarat ca compania analizeaza o vanzare.

Turnul Art Deco al lui Trump din Lower Manhattan a scazut la 277,7 milioane de dolari de la 550 de milioane de dolari in 2016, partial ca urmare a scaderii veniturilor si a unei piete inrautatite.

Unii chiriasi spun ca pleaca sau se gandesc sa plece, iar documentele de imprumut arata ca Trump a oferit concesii pentru a ramane in cladirea veche de 91 de ani. Brokerul Cushman & Wakefield Plc, care s-a ocupat de inchiriere, a rupt legaturile cu Trump dupa ce sustinatorii sai au luat cu asalt Capitoliul.

Turnul Trump

Odata bijuterie a coroanei, cladirea Fifth Avenue a devenit o fortareata dupa ce Trump a castigat presedintia.

In partea de sus este un triplex de aur si marmura care nu mai este resedinta lui principala.

Proprietarii de apartamente si-au vazut unitatile ramanand pe piata, chiar si la reduceri mari.

Organizatia Trump detine si administreaza spatiul de vanzare cu amanuntul, precum si fostul magazin Niketown din colt, unde Tiffany si-a stabilit resedinta temporara. Chiriile de pe Fifth Avenue, in scadere chiar inainte de pandemie, au scazut cu 32% de la nivelul maxim din 2018, potrivit New York Real Estate Board.

Trump detine, administreaza sau acorda licenta numele pentru o duzina de hoteluri si statiuni, de la unul dintr-un fost oficiu postal de langa Casa Alba, unde barul poarta numele lui Benjamin Franklin, pana la doua din Scotia.

Trump si-a garantat personal 330 de milioane de dolari din datoria sa. Aproape jumatate provine dintr-un imprumut de la un hotel din Washington, mai mult de o treime este pentru statiunea lui de golf din Miami, iar restul este legat de o proprietate din Chicago. Creditorul sau, Deutsche Bank AG, a declarat dupa revolte ca nu va mai face afaceri cu el.

Amintiri

In calitate de fost presedinte, Donald Trump se poate astepta sa semneze niste acorduri profitabile cu mass-media pentru a-si recastiga o parte din averea pierduta, cum ar fi un memoriu post-prezidential.

Se pare ca Barack si Michelle Obama au fost platiti cu aproximativ 65 de milioane de dolari pentru memoriile lor, in timp ce Bill Clinton a castigat un avans de 15 milioane de dolari pentru cartea sa din 2004.

Bloomberg spune ca cel mai evident mod in care Trump poate profita dupa presedintie este un canal de stiri sau o platforma de socializare care atrage cei 74 de milioane de alegatori ai sai la alegerile din 2020.