Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a declarat ca si-a asumat proprietatea exclusiva a Portului Liber International al Moldovei pentru a-si asigura functionarea neintrerupta – si pentru a-si proteja interesele in proiect.

O vedere a Portului International Liber Giurgiulesti din sudul Moldovei, langa granita cu Ucraina

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, BERD, a devenit proprietarul de 100% al Portului International Liber Giurgiulesti din Moldova.

Dupa ce a achizitionat o participatie majoritara la Danube Logistics SRL, a devenit singurul beneficiar al portului, unul dintre cele mai importante site-uri strategice din Moldova. In medie, portul faciliteaza comertul international al companiilor moldovenesti cu peste 50 de tari in fiecare an, a spus BERD.

Giurgiulesti se afla in sudul Moldovei si ofera singura iesire indirecta catre mare pentru tara fara iesire la mare. Se afla unde raul Prut se intalneste cu Dunarea, care se varsa in Marea Neagra.

„BERD este actionar in portul Giurgiulesti din 1995 si isi propune sa promoveze continuarea functionarii si dezvoltarea cu succes a obiectivului”, a declarat banca intr-un comunicat. Banca a spus ca va continua sa atraga investitori internationali pentru a o dezvolta in continuare.

BERD a sprijinit constructia si functionarea Portului International Liber din 1995. In 2013, Credit Suisse a fost principalul beneficiar economic al operatiunii portului in urma refinantarii datoriilor restante ale Danube Logistics catre Credit Suisse.

Dupa ce Danube Logistics a luat un imprumut de 25 de milioane de dolari SUA de la Credit Suisse in martie 2007, nu a putut sa-l ramburseze. Datoria a fost platita cu un nou imprumut, de la BERD si de la o banca moldoveneasca.

In 2004, guvernul Republicii Moldova a semnat un Acord de investitii pentru portul Giurgiulesti cu Azpetrol din Azerbaidjan, condus de Rafiq Aliyev. Acordul a fost ca Azpetrol sa plateasca datoria guvernului moldovean catre BERD pentru imprumutul sau anterior pentru dezvoltarea portului.

Rafiq si fratele sau Farhad Aliyev au fost arestati in 2005 pentru coruptie sub presedintele azer Ilham Aliyev si inchisi pana in 2014.

Rafiq Aliyev a incercat sa-si protejeze afacerea in Moldova in timp ce se afla in inchisoare. Pentru dezvoltarea portului, in 2007, compania sa, Easeur Group, care detinea o participatie de control in Danube Logistics, a luat imprumutul de 25 de milioane de dolari SUA pentru a face investitii in port.

Cand nu a reusit sa returneze elvetienii, in 2011 a vandut o participatie de control in Danube Logistics unei companii olandeze cu un nume similar, Danube Logistics Holding BV, detinuta de Thomas Moser, fostul manager de afaceri al lui Aliyev in Moldova Angajat al BERD in Azerbaidjan.

La eliberarea din inchisoare in 2014, Aliyev a cumparat companiile sale moldovenesti de la Azpetrol Group – cu exceptia Danube Logistics, care conducea portul.

BERD este detinuta de 69 de tari, inclusiv Moldova, Uniunea Europeana si Banca Europeana de Investitii. Este cel mai mare investitor strain din Moldova, cu investitii totale de 1,4 miliarde de euro.