Inainte ca politicienii din jumatatea Spaniei sa ne arate fripturile lor pane pe retelele de socializare, conservatorii americani luptau deja in acest presupus „razboi impotriva carnii”. Inainte ca Pedro Sanchez sa simta nevoia sa ne spuna cum comanda costul, reteaua de televiziune conservatoare FOX News trebuia deja sa-si ceara scuze pentru ca a inventat un presupus plan Biden de a forta americanii sa manance doar un hamburger pe luna.

Este important sa tinem cont de capacitatea noastra de a importa batalii culturale din SUA, ca nu cumva vreun politician spaniol sa ajunga ca senatorul texan Ted Cruz, prajind slanina in teava pustii in aplauzele fanilor sai. Si pentru asta trebuie sa intelegi ca vine de departe: ca cu multi ani inainte ca ministrul Garzon sa se gandeasca sa repete ca medicii spun ca trebuie sa mananci mai putina carne, Michelle Obama primea deja critici pentru un act atat de revolutionar precum plantarea unei gradini in White. Gazonul casei.

Cand Trump a castigat alegerile din 2016, un comentator conservator influent a sugerat public sa demonteze livada si sa o transforme intr-o gaura de golf. Melania Trump nu a facut asa ceva, dar sotul ei a ucis initiativa lui Michelle Obama de a cere meniuri mai hranitoare cu mai multe legume in scolile din SUA. Poate intamplator, mutarea a fost anuntata de ziua fostei prime doamne. 

Nu este deloc ciudat, pentru ca Trump nu a cunoscut un razboi cultural in care sa nu fi vrut sa lupte. Persecutia imaginara a hamburgerului se potriveste perfect cu celelalte nemultumiri care au alcatuit ideea generala de „a face America din nou mare”. O America a minoritatilor linistite si fara prostii de colesterol. Dupa cum spunea meme-ul popular: „ACA ESTE AMERICA. mancam carne, bem bere si vorbim al naibii de engleza”. Literele majuscule sunt de asemenea textuale.

De la Garcia Page la guvernatorul Nebraska

Desigur, ca aproape intotdeauna, in asa-numitul „razboi la carne” exista interese economice si regionale. Furia enorma a presedintilor socialisti din Castilla-La Mancha si Extremadura, regiuni producatoare de carne, este perfect de recunoscut in reactia guvernatorului republican din Nebraska la planul fals al lui Biden de a interzice hamburgerul: „un atac direct asupra modului nostru de viata”. El marcase deja o „zi oficiala a carnii in meniu” in calendar, dar dupa toata agitatia a pus toata carnea pe gratar si a declarat oficial luna mai „luna vitei”.

In SUA, lobby-urile alimentare sunt enorm de puternice. Producatorii de pesticide au protestat oficial cand Michelle Obama a decis sa nu foloseasca substante chimice in gradina ei, iar fermierii de cartofi au reusit sa invinga incercarile de a face scolile sa serveasca mai multe garnituri de legume. Sectorul carnii a fost, de asemenea, foarte eficient. De exemplu, a promovat legi in cel putin 24 de state care impiedica utilizarea cuvantului „carne” pentru a se referi la orice inlocuitor vegan facut cu soia sau orice alta planta. Arkansas a mers mai departe si a interzis „burgerilor de legume” sa foloseasca titlul de „hamburger”, dar instanta a impiedicat acest lucru.

Realitatea este ca medicii au clar ca SUA, ca si Spania, mananca mult mai multa carne decat este buna pentru sanatate si ca acest consum are si efecte nocive asupra mediului. Cu toate acestea, in ambele tari noile generatii consuma mai putin si sunt multe locuri de munca in joc. In Nebraska, carnea este principala industrie si trimite de trei ori mai multe vite la abator in fiecare an decat exista locuitori in stat. In Extremadura, suma porcilor si vacilor o tripleaza pe cea a populatiei. 

Latura economica este clara, dar conservatorii americani au preferat pana acum sa incadreze problema ca o chestiune de libertate personala: stai departe de viata mea, lasa-ma sa mananc ce vreau in pace. Nu este nou, este aceeasi abordare pe care au folosit-o cu alte consensuri stiintifice, cum ar fi schimbarile climatice. O naratiune care se transfera acum in fotografiile cu fripturile politicienilor spanioli si pentru care avem si referinte istorice: „Cine ti-a spus ce pahare de vin am sau nu trebuie sa beau, sa le beau in pace”. Aznar a spus-o in 2007 si, apropo, in fraza urmatoare vorbea despre consumul de hamburgeri.