Politia Hamas din Fasia Gaza a dejucat in ultimele zile un plan israelian de destabilizare a Fasiei prin sabotaj. Planul a fost condus de serviciile de informatii Shin Bet si a folosit elemente salafite-jihadiste ale Statului Islamic, potrivit ziarului Al Akhbar publicat miercuri.

Ziarul din Beirut mentine contacte stranse cu conducerea Hamas si publica continuu informatii exclusive despre ceea ce se intampla in Fasie, ceea ce este intotdeauna adevarat si care este mai tarziu, ca in cazul zilei de miercuri, reluat de mass-media ebraica, desi rar transcende. 

Potrivit raportului, dupa cateva luni de investigare si monitorizare a elementelor salafite din Gaza, serviciile secrete Hamas au perturbat o masinatie de informatii israeliene care opereaza mai multe celule locale ale Statului Islamic pentru a ataca tinte guvernamentale ale Hamas si „sistemele sale militare”.

In urma anchetei, serviciile de securitate Hamas au arestat mai multe persoane legate de Statul Islamic, o organizatie terorista care de ani de zile activeaza in diferite zone din Orientul Mijlociu si Vest, in special in Europa de Vest, comitand atacuri sangeroase.

Ancheta a aratat ca celulele Statului Islamic planuiau sa efectueze atacuri cu bomba asupra cladirilor instantelor si sediilor diferitelor ministere din orasul Gaza. Atacurile trebuiau sa aiba loc intr-un timp scurt, avand ca obiectiv principal „lovirea sistemelor strategice” ale rezistentei impotriva ocupatiei israeliene, insista Al Akhbar.

Cele mai recente arestari au fost facute vinerea trecuta intr-un apartament din orasul Gaza. Detinutii aveau „dispozitive si echipamente speciale” in posesia lor in interiorul casei si, potrivit unei „surse de securitate din Gaza”, au fost recrutati de agenti israelieni dintre tinerii palestinieni legati de Statul Islamic care, in unele cazuri, lucrau luni de zile dupa acele obiective.

Shin Bet le-a cerut agentilor sa culeaga informatii despre rezistenta, sa pregateasca atacuri impotriva diferitelor factiuni ale rezistentei, in special impotriva sistemelor de comunicatii si a personalului de securitate al liderilor rezistentei. Seful celulei, al carui nume Hamas nu a fost inca dezvaluit, a recunoscut in timpul interogatoriilor ca a lucrat ani de zile pentru serviciile de informatii israeliene.

Detaliul a ceea ce a fost publicat miercuri indica faptul ca celulele planuiau sa plaseze explozibili in interiorul complexului principal al orasului Gaza, unde se afla instantele si impotriva mai multor ministere, si sa efectueze operatiuni sinucigase impotriva punctelor de control si a centrelor de securitate, toate ajutandu-se reciproc. de curele explozive si motociclete incarcate cu explozibili, dintre care unele erau deja echipate cand politia Hamas a dejucat planurile.

Intr-o declaratie neobisnuita si urgenta publicata vinerea trecuta, Ministerul de Interne din Gaza a dezvaluit arestarea unei celule operate de Israel care intentiona sa comita sabotaj in Fasie. In declaratie se spune ca serviciile de securitate „au observat miscari suspecte intre mai multe persoane si au declansat o ampla ancheta si operatiuni de cautare care au dus la arestarea acestora si la confiscarea de echipamente tehnice”.

Serviciile de securitate Hamas au confiscat, de asemenea, sume de bani nespecificate detinute de elementele celulei care erau „recompense” din partea Israelului pentru agentii Statului Islamic si au constatat ca celulele erau in proces de desfasurare a altor actiuni teroriste. sabotaj impotriva rezistentei planificate de serviciile de informatii israeliene Servicii.

In 2019, atacatori sinucigasi jihadisti au explodat la doua puncte de control ale politiei la sud de orasul Gaza.

Ultimul incident amplu de aceasta natura din Fasia Gaza a avut loc in octombrie 2019, cand jihadistii sinucigasi si-au explodat bombele la doua puncte de control ale politiei la sud de orasul Gaza, ucigand trei persoane. Serviciile de securitate Hamas au descoperit ulterior ca atacatorii sinucigasi au fost recrutati online de agenti israelieni care se dadeau drept elemente ale Statului Islamic.

Legaturile Israelului cu grupurile jihadiste nu sunt noi. In timpul razboiului civil sirian, observatorii ONU au certificat numeroase contacte intre armata israeliana si elemente ale frontului jihadist Al Nusra (Al Qaeda) de la granita cu Golan. Un document ONU scurs apoi presei a adunat zeci de contacte intre ei intr-o perioada scurta de timp, aratand ca contactele erau practic zilnice si regulate.

Unii jihadisti raniti de pe Frontul Nusra, care luptau impotriva guvernului de la Damasc, au fost tratati in spitale israeliene si, cand si-au revenit, au fost trimisi inapoi in Siria pentru a continua lupta cu armata siriana.

In mai multe randuri, mass-media din Damasc a publicat videoclipuri si fotografii cu echipamente militare israeliene, bombe si arme, confiscate de la Statul Islamic in interiorul Siriei, sau au interceptat echipamente militare israeliene destinate Statului Islamic, cu numerele de serie ale fabricilor de arme israeliene. si ambalate in cutii fara ca nimeni sa se oboseasca sa sterga originea transporturilor.

Aceste grupuri jihadiste, care desfasoara si atacuri in Europa, dau impresia ca sunt total infiltrate de serviciile de informatii occidentale, in special de cele israeliene, astfel ca de multe ori este greu de stiut cand un atac este spontan sau cand a fost comandat de un serviciu.