Gruparea militanta palestiniana Hamas a lansat un atac fara precedent asupra Israelului pe 7 octombrie, cu sute de oameni inarmati infiltrandu-se in comunitatile din apropierea Fasiei Gaza. Aproximativ 1.200 de oameni au fost ucisi, in timp ce armata israeliana spune ca peste 200 de soldati si civili, inclusiv femei si copii, au fost luati in Gaza ca ostatici.

Peste 14.000 de palestinieni din Gaza au fost ucisi in loviturile aeriene si de artilerie efectuate de armata israeliana ca raspuns, potrivit Ministerului Sanatatii din Gaza, condus de Hamas.

Mai multe despre razboiul Israel-Gaza

Ce era Israelul inainte de 1948?

Marea Britanie a preluat controlul asupra zonei cunoscute sub numele de Palestina in urma infrangerii Imperiului Otoman, care a condus acea parte a Orientului Mijlociu, in Primul Razboi Mondial.

Pamantul a fost locuit de o minoritate evreiasca si de o majoritate araba, precum si de alte grupuri etnice mai mici.

Tensiunile dintre cele doua popoare au crescut atunci cand comunitatea internationala a dat Marii Britanii sarcina de a stabili o „camina nationala” in Palestina pentru poporul evreu.

Acest lucru a rezultat din Declaratia Balfour din 1917, un angajament facut de ministrul de externe de atunci Arthur Balfour comunitatii evreiesti din Marea Britanie.

Declaratia a fost consacrata in mandatul britanic asupra Palestinei si aprobata de nou-creata Liga a Natiunilor – precursorul Natiunilor Unite – in 1922.

Pentru evrei, Palestina era casa lor ancestrala, dar si arabii palestinieni au revendicat pamantul si s-au opus miscarii.

Intre anii 1920 si 1940, numarul evreilor sositi acolo a crescut, multi fugind de persecutia din Europa, in special de Holocaustul nazist din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Violenta dintre evrei si arabi si impotriva stapanirii britanice a crescut si ea.

In 1947, ONU a votat ca Palestina sa fie impartita in state separate evreiesti si arabe, Ierusalimul devenind un oras international.

Acest plan a fost acceptat de liderii evrei, dar respins de partea araba si nu a fost niciodata implementat.

Cum si de ce a fost creat Israelul?

In 1948, neputand rezolva problema, Marea Britanie s-a retras, iar liderii evrei au declarat crearea Statului Israel.

A fost menit sa fie un refugiu sigur pentru evreii care fug de persecutie, precum si o patrie nationala pentru evrei.

Luptele dintre militiile evreiesti si arabe s-au intensificat de luni de zile, iar a doua zi dupa ce Israelul a declarat stat, cinci tari arabe au atacat.

Sute de mii de palestinieni au fugit sau au fost fortati sa paraseasca casele lor in ceea ce ei numesc Al Nakba sau „catastrofa”

Pana la momentul in care luptele s-au incheiat cu o incetare a focului in anul urmator, Israelul controla cea mai mare parte a teritoriului.

Iordania a ocupat un teren care a devenit cunoscut sub numele de Cisiordania, iar Egiptul a ocupat Gaza.

Ierusalimul a fost impartit intre fortele israeliene din vest si fortele iordaniene din est.

Pentru ca nu a existat niciodata un acord de pace, au fost mai multe razboaie si lupte in urmatoarele decenii.

Harta Israelului

Intr-un razboi din 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est si Cisiordania, precum si cea mai mare parte a Inaltimilor Golanului sirian, Gaza si peninsula egipteana Sinai.

Majoritatea refugiatilor palestinieni si descendentii lor traiesc in Gaza si Cisiordania, precum si in Iordania, Siria si Libanul vecine.

Nici ei, nici descendentii lor nu au fost lasati de Israel sa se intoarca la casele lor – Israelul spune ca acest lucru ar coplesi tara si ar ameninta existenta ei ca stat evreiesc.

Israelul inca ocupa Cisiordania si revendica intregul Ierusalim drept capitala, in timp ce palestinienii pretind Ierusalimul de Est ca capitala a unui viitor stat palestinian sperat. SUA este una dintre putinele tari care recunosc orasul ca capitala a Israelului.

In ultimii 50 de ani, Israelul a construit asezari in Cisiordania si Ierusalimul de Est, unde traiesc acum peste 700.000 de evrei.

Asezarile sunt considerate ilegale conform dreptului international – aceasta este pozitia Consiliului de Securitate al ONU si a guvernului Regatului Unit, printre altele – desi Israelul respinge acest lucru.

Unde locuiesc palestinienii?

  • 14,3 milioane Populatia totala

  • Cisiordania 3 milioane

  • Fasia Gaza 2 milioane

  • Iordania 2 milioane

  • Israel 2 milioane

  • Siria 0,5 milioane

Ce este Fasia Gaza?

Gaza este o fasie ingusta de pamant cuprinsa intre Israel si Marea Mediterana, dar cu o scurta granita de sud cu Egiptul.

Cu doar 41 km (25 mile) lungime si 10 km latime, are peste doua milioane de locuitori si este unul dintre cele mai dens populate locuri de pe Pamant.

In urma razboiului din 1948-1949, Gaza a fost ocupata de Egipt timp de 19 ani.

Israelul a ocupat Gaza in razboiul din 1967 si a ramas pana in 2005, in acel timp construind asezari evreiesti.

Israelul si-a retras trupele si colonistii in 2005, desi si-a pastrat controlul asupra spatiului sau aerian, asupra granitei comune si asupra tarmului. ONU inca considera ca teritoriul este ocupat de Israel.

Unde este Fasia Gaza?

Care sunt principalele probleme dintre israelieni si palestinieni?

Exista o serie de probleme asupra carora cele doua parti nu se pot pune de acord.

  • Ce ar trebui sa se intample cu refugiatii palestinieni
  • Daca asezarile evreiesti din Cisiordania ocupata ar trebui sa ramana sau sa fie indepartate
  • Daca cele doua parti ar trebui sa imparta Ierusalimul
  • Si – poate cel mai complicat dintre toate – daca un stat palestinian ar trebui creat alaturi de Israel

Ce eforturi au fost facute pentru a rezolva aceste probleme?

Intre anii 1990 si 2010 au avut loc discutii de pace intre Israel si Palestina, intercalate cu izbucniri de violenta.

O pace negociata parea posibila in primele zile. O serie de discutii secrete in Norvegia a devenit procesul de pace de la Oslo, simbolizat pentru totdeauna printr-o ceremonie pe gazonul Casei Albe in 1993, prezidata de presedintele Bill Clinton.

Intr-un moment istoric, palestinienii au recunoscut Statul Israel, iar Israelul si-a recunoscut dusmanul istoric, Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OLP), ca unic reprezentant al poporului palestinian. A fost infiintata o Autoritate Palestiniana autonoma.

Curand, insa, au aparut crapaturi, liderul opozitiei de atunci Benjamin Netanyahu numind Oslo-ul o amenintare de moarte pentru Israel. Israelienii si-au accelerat proiectul de stabilire a evreilor in teritoriile palestiniene ocupate. Recent aparut grupul militant palestinian Hamas a trimis atacatori sinucigasi pentru a ucide oameni in Israel si a distruge sansele unui acord.

Atmosfera din Israel a devenit urata, culminand cu asasinarea premierului israelian Yitzhak Rabin de catre un extremist evreu la 4 noiembrie 1995.

In anii 2000 s-au facut incercari de a reinvia procesul de pace – inclusiv in 2003, cand a fost conceputa o foaie de parcurs de catre puterile mondiale cu scopul final al unei solutii cu doua state, dar aceasta nu a fost niciodata implementata.

Eforturile de pace au stagnat in cele din urma in 2014, cand discutiile dintre israelieni si palestinieni au esuat la Washington.

Cel mai recent plan de pace – pregatit de SUA cand Donald Trump era presedinte – a fost numit „intelegerea secolului” de catre premierul Netanyahu, dar a fost respins de palestinieni ca fiind unilateral si nu a demarat niciodata.

De ce Israelul si Gaza sunt acum in razboi?

Gaza este condusa de Hamas, un grup islamist care se angajeaza sa distruga Israelul si este desemnat ca grup terorist de Regatul Unit si de multe alte tari.

Hamas a castigat ultimele alegeri ale palestinienilor in 2006 si a preluat controlul asupra Gazei in anul urmator, inlaturand miscarea rivala Fatah a presedintelui Mahmoud Abbas din Cisiordania.

De atunci, militantii din Gaza au purtat mai multe razboaie cu Israelul, care, impreuna cu Egiptul, a mentinut o blocare partiala pe fasie pentru a izola Hamas si a incerca sa opreasca atacurile, in special tragerea nediscriminata de rachete catre orasele israeliene.

Palestinienii din Gaza spun ca restrictiile Israelului si atacurile sale aeriene asupra zonelor puternic populate echivaleaza cu o pedeapsa colectiva.

Anul acesta a fost cel mai mortal an inregistrat pentru palestinienii din Cisiordania ocupata si Ierusalimul de Est. Ei se plang, de asemenea, de restrictiile si actiunile militare desfasurate acolo ca raspuns la atacurile mortale asupra israelienilor.

Aceste tensiuni ar fi putut fi unul dintre motivele celui mai recent atac al Hamas.

Dar militantii ar fi incercat, de asemenea, sa-si sporeasca popularitatea in randul palestinienilor obisnuiti, inclusiv prin folosirea ostaticilor pentru a face presiuni asupra Israelului sa elibereze unii dintre cei aproximativ 4.500 de palestinieni detinuti in inchisorile sale.

Cine sprijina Israelul in conflictul actual si cine nu?

SUA, Uniunea Europeana si alte tari occidentale au condamnat toate atacul Hamas asupra Israelului.

SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului, i-au oferit de-a lungul anilor statului evreu un ajutor militar si economic de peste 260 de miliarde de dolari si a promis echipamente suplimentare, rachete de aparare aeriana, bombe ghidate si munitie.

De asemenea, a trimis doua grupuri de atac de portavioane in estul Mediteranei pentru a descuraja inamicii Israelului, in special miscarea Hezbollah din Liban, sa deschida un al doilea front in razboi.

Rusia si China au refuzat ambele sa condamne Hamas si spun ca mentin contactul cu ambele parti in conflict. Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat politica SUA pentru absenta pacii in Orientul Mijlociu.

Iranul, principalul inamic al Israelului, este un sustinator cheie al Hamas, precum si al Hezbollah-ului, ai carui militanti fac schimburi de foc cu fortele israeliene aproape zilnic de la atacul Hamas.

Au fost puse intrebari cu privire la rolul Iranului in atacul Hamas, dupa ce rapoartele au spus ca a dat aprobarea cu cateva zile inainte. Teheranul a negat insa orice implicare.