Theresa May a ridicat alerta la nivelul „critic” si desfasoara Armata pentru a sprijini Politia in fata posibilitatii unui atac „iminent” precum cel comis ieri la Manchester Arena pentru o sinucidere care a provocat 22 de morti si 59 de raniti.

Premierul britanic, Theresa May, a anuntat aseara intr-o aparitie la resedinta sa din Downing Street ca Guvernul a ridicat la maxim alerta antiterorista din cauza potentialei amenintari cu un nou atac „iminent”, pentru care membrii Fortele armate vor patrula impreuna cu politia in unele zone.

Nivelul de alerta a ramas la „sever” din 2014, a patra etapa, ceea ce indica faptul ca „un atac este foarte probabil”, iar acum se ridica la al cincilea, maximul baremului, ceea ce inseamna ca „politistii inarmati responsabili pentru protejarea locurilor cheie vor fi inlocuite cu membri ai Fortelor Armate”, a explicat premierul.

Dupa ce a avut o intalnire cu comitetul de urgenta Cobra, la care participa conducerea de varf a fortelor de securitate si a serviciilor de informatii, May a avertizat ca atacatorul sinucigas, Salman Abedi, ar putea conta pe un sprijin de retea. Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a recunoscut astazi ca „pare probabil” sa nu actioneze singur, potrivit presei locale.

„Munca de-a lungul zilei a relevat ca nu putem ignora posibilitatea ca un grup mai larg de indivizi legat de atac”, a spus May, care, impreuna cu restul partidelor, a suspendat actele campaniei electorale pentru alegerile generale din 8 iunie.

Seful Guvernului a spus ca Centrul Comun de Analiza a Terorismului, de pe langa serviciile de informatii, a luat decizia de a creste nivelul de alerta in baza investigatiilor care sunt in curs.

Functionare temporara

Ministrul Apararii, Michael Fallon, si-a dat acordul pentru lansarea „Operatiunii Tempora”, care prevede ca pana la 5.000 de soldati sa colaboreze in sarcini de securitate sub comanda politiei.

Aceasta masura va permite o crestere semnificativa a numarului de politisti inarmati care vor fi disponibili pentru a patrula in alte zone.

Politia Metropolitana din Londra isi reproiecteaza planurile impotriva amenintarii teroriste si intentioneaza sa inceapa sa controleze evenimentele cu frecventa redusa, care pana acum nu au fost focalizate.

Abedi, 22 de ani, nascut la Manchester (nordul Angliei) intr-o familie de origine libiana, a aruncat in aer un aparat de casa intr-una dintre iesirile din pavilionul de sport unde cantareata americana Ariana tocmai cantase Great.

Fortele de securitate au perchezitionat ieri doua case din sudul orasului englez si au arestat un tanar de 23 de ani in legatura cu atacul, care a ranit cel putin doisprezece copii sub 16 ani.

Decesele identificate pana acum sunt o fata de 8 ani, Saffie Rose Roussos, o studenta de 18 ani, Georgina Callander, si un tanar de 26 de ani, John Atkinson, toti britanici.

Legatura cu Daesh nu este inca verificata

Gruparea terorista Statul Islamic (IS) a revendicat atacul prin intermediul internetului, desi serviciile de informatii americane au indicat ca legatura cu jihadistii nu a fost inca verificata.

Locuitorii din cartierul Fallowfield, suburbia in care locuiesc unii membri ai familiei nucleare a lui Abedi, au descris presei cum fluturau steaguri libiene in anumite ocazii.

Politia a efectuat o explozie controlata la intrarea unei case din acel district pentru a avea acces la locuinta, la scurt timp dupa ce premierul britanic, Theresa May, a prezidat un comitet de urgenta cu inalti oficiali de securitate si informatii din Marea Britanie.

Agentii fortelor de securitate continua sa lucreze in pavilionul Manchester Arena, care a suspendat cele trei concerte pe care trupa „Take That” planuise sa le ofere intre joi si sambata.

Atacul de la Manchester este cel mai mortal pe care l-a suferit Regatul Unit de la lantul de explozii care au provocat 56 de morti – inclusiv patru teroristi – in metrou si intr-un autobuz din Londra, in iulie 2005.

Serviciul de Ambulanta al Regiunii Manchester a raportat ca mai multi dintre ranitii care au fost internati aseara dupa explozie sunt in stare foarte grava.

Colaborarea cetateana

Politia le-a cerut cetatenilor sa nu speculeze pe retelele de socializare cu privire la numele victimelor care nu au fost inca identificate oficial, pentru a preveni scurgerea acestora inainte ca familiile sa primeasca informatia.

Atacul de la Manchester Arena a determinat politia din Londra sa isi reproiecteze planul de securitate pentru a face fata amenintarii teroriste.

Scotland Yard planuieste sa monitorizeze de acum incolo tot felul de evenimente cu capacitate redusa care pana acum nu aveau prezenta politieneasca si vor creste numarul agentilor inarmati care patruleaza in capitala britanica.

Dupa intalnirea cu conducerea securitatii nationale, May s-a deplasat la Manchester pentru a vizita spitalul de copii unde unele dintre victimele atacului primesc tratament.

Un purtator de cuvant al 10 Downing Street, biroul sau oficial din Londra, a confirmat ca seful guvernului va participa, asa cum era planificat, la urmatoarele intalniri programate ale G7 in Sicilia, vineri si sambata, bado, si la o alta intalnire anterioara a liderilor NATO la Bruxelles.

Dupa ce a vizitat Primaria Manchester si a semnat cartea de condoleante care a fost infiintata in consiliu, premierul a laudat „spiritul de neclintit” al cetatenilor orasului englez si „curajul inspirator” al serviciilor de urgenta care s-au ocupat de atac.

Fara schimbare a garzii la Buckingham sau vizite la Westminster

Dupa atac, Ministerul Apararii a decis sa anuleze traditionala ceremonie de schimbare a garzii de la Palatul Buckingham, resedinta oficiala a Elisabetei a II-a, iar Parlamentul Westminster a fost inchis publicului.

Evenimentul de la palat atrage in fiecare zi numerosi turisti, dar necesita atentia politistilor responsabili cu blocarea strazilor din apropiere pentru ca garda regala sa poata defila prin loc, pana ajung la resedinta familiei regale britanice.

„S-a luat decizia de a elibera politistii care, altfel, s-ar ocupa de blocarea strazilor”, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii.

Parlamentul, la randul sau, noteaza ca „in lumina evenimentelor tragice de la Manchester si a anuntului primului ministru ca ridica nivelul de amenintare nationala la critic, politia a recomandat ca Palatul Westminster sa fie inchis publicului”.

Aceasta situatie, adauga el, va ramane pana la modificarea recomandarii fortelor de ordine, intr-un moment in care nu exista activitate parlamentara din cauza convocarii alegerilor generale pe 8 iunie.