Armata americana a intreprins o serie de actiuni de razbunare dupa ce au fost lansate mai multe rachete balistice cu raza apropiata impotriva fortelor americane si ale coalitiei la baza aeriana Al-Asad din Irak. O aeronava militara americana – o nava de combat AC-130 – a raspuns imediat la atac, tragand intr-un vehicul si ucigand forte ostile inca necunoscute, a declarat un oficial american. Mai tarziu in cursul zilei, Comandamentul Central al SUA a anuntat ca SUA au lansat si atacuri aeriene de precizie asupra a doua facilitati folosite de grupul Kataib Hezbollah sustinut de Iran in Irak.

Secretarul de presa adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat marti ca atacul militantilor sustinuti de Iran a dus la „mai multe raniri negrave si unele daune minore ale infrastructurii”. Acesta a marcat, potrivit lui Singh, prima data cand a fost folosita o racheta balistica de la inceputul atacurilor asupra fortelor americane si ale coalitiei, pe 17 octombrie.

Doi oficiali americani au declarat ca nava de combat americana AC-130, care este capabila sa traga artilerie in tinte de la sol, actioneaza in aparare.

Comandamentul central al SUA a declarat marti seara ca atacurile aeriene au fost „ca raspuns direct la atacurile impotriva fortelor SUA si ale coalitiei din partea grupurilor sustinute de Iran si Iran, inclusiv cel din Irak din 21 noiembrie, care a implicat utilizarea rachetelor balistice cu raza apropiata”.

Un oficial al apararii a adaugat ca facilitatile – un centru de operatiuni si un nod de comanda si control langa Al Anbar si Jurf al Saqr, Irak, la sud de Bagdad – au fost folosite de Kataib Hezbollah pentru „sprijinirea atacurilor recente asupra bazelor SUA si ale coalitiei din Irak si Siria. ”

„Evaluarea initiala a loviturilor indica faptul ca fortele americane au distrus cu succes instalatiile prevazute. In plus, putem confirma prezenta personalului Kataib Hezbollah”, a spus oficialul. „Nu putem oferi o evaluare a victimelor in acest moment.”

Cel putin opt luptatori Kataib Hezbollah sustinuti de Iran au fost ucisi si alti patru au fost raniti in urma atacurilor americane, a anuntat grupul intr-un comunicat.

„Crima bombardamentului american in zorii zilei de astazi asupra sediului Fortelor de Mobilizare Populara, in care opt persoane au devenit martiri, nu va ramane nepedepsita, ceea ce necesita extinderea sferei tintelor daca inamicul isi continua abordarea criminala”, se arata in comunicat.

De asemenea, guvernul irakian a emis o declaratie miercuri, condamnand atacurile aeriene drept o incalcare a suveranitatii sale.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Bassem al-Awadi, a declarat ca loviturile au fost efectuate „fara stirea agentiilor guvernamentale irakiene” si le-a considerat o „incalcare inacceptabila”. Cu toate acestea, al-Awadi a criticat, de asemenea, grupurile sustinute de Iran pentru actiunile lor, subliniind ca orice „actiune sau activitate armata in afara institutiei militare este considerata condamnabila si un efort ilegal care pune in pericol interesul national”.

Desi atacurile sunt primele in Irak de la inceputul atacurilor asupra fortelor americane si ale coalitiei, ele sunt a patra atac american impotriva tintelor asociate cu Corpul Garzii Revolutionare Islamice din Iran de la inceputul atacurilor pe 17 octombrie.

Prima lovitura a avut loc pe 26 octombrie, cand un avion de lupta F-15 si doua avioane de lupta F-16 au vizat doua depozite de arme si munitie in Abu Kamal, Siria. Apoi, pe 8 noiembrie, doua avioane F-15 au efectuat un atac aerian asupra unui depozit de arme din estul Siriei. Pe 12 noiembrie, SUA au efectuat mai multe lovituri aeriene asupra unei instalatii de antrenament si a unei case sigure afiliate IRGC.

Incepand de marti, au existat cel putin 66 de atacuri asupra fortelor americane si ale coalitiei in Irak si Siria din 17 octombrie, inclusiv cateva asupra fortelor de la Al-Asad. Mai devreme in ziua de luni inainte de atacul cu rachete balistice, un oficial american a declarat ca un atac unidirectional cu drona a fost lansat si impotriva fortelor de la Al-Asad, care nu s-a soldat cu victime sau daune infrastructurii.

Pana saptamana trecuta, cel putin 56 de militari americani au suferit rani usoare in atacurile din 17 octombrie – cel putin 25 dintre ele fiind leziuni traumatice ale creierului – si toti s-au intors de atunci la serviciu.

Nu este clar daca un AC-130 a fost folosit pentru a raspunde la atacuri in acest mod din 17 octombrie, desi un oficial american a spus ca SUA a returnat focul asupra fortelor ostile de mai multe ori.

„Am avut alte cazuri in care am raspuns ca razbunare cand am putut identifica punctul de origine”, a spus Singh.

Atacurile asupra fortelor americane si ale coalitiei au inceput dupa atacul Hamas asupra Israelului, iar Pentagonul a sustinut ca SUA au reusit sa descurajeze orice actiuni de escaladare care ar extinde conflictul in afara Israelului si Gaza, in ciuda atacurilor continue asupra fortelor americane.

„Functioneaza descurajarea? Simtim ca este”, a declarat Singh reporterilor saptamana trecuta. „Nu am vazut acest razboi raspandit intr-un conflict regional mai larg. Am… efectuat trei greve diferite. Am raspuns cel mai recent in acest weekend. Si din nou, ne vom rezerva intotdeauna dreptul de a raspunde la momentul si locul pe care il alegem in viitor.”