Administratia Biden a oferit Israelului amplasarea grupurilor umanitare in Gaza de saptamani pentru a preveni atacurile impotriva instalatiilor lor. Dar Israelul a continuat sa loveasca astfel de site-uri. Informatiile au inclus coordonatele GPS ale unui numar de unitati medicale si informatii despre miscarile grupurilor de ajutor din Gaza catre guvernul israelian timp de cel putin o luna, potrivit a trei persoane familiare cu comunicarile. Tuturor li s-a acordat anonimatul deoarece se temeau ca vorbirea in public ar ingreuna operarea grupurilor de ajutor in Gaza.

Cu toate acestea, Israelul a lansat operatiuni impotriva Hamas in sau in apropierea site-urilor de ajutor, inclusiv spitale, ducand la distrugerea cladirilor si la blocarea combustibilului si a altor provizii critice.

Nu este clar daca SUA au intocmit o lista oficiala „fara greva” sau daca ofera indrumari unice. Dar oficialii au ajutat la transmiterea coordonatelor grupurilor care ofera hrana si ingrijire medicala in Gaza si opereaza in spitale, birouri mai mici si locuiesc in case de oaspeti. Printre site-urile oferite guvernului israelian se numara facilitati medicale, inclusiv spitalul Al-Shifa, parti din care fortele israeliene au preluat controlul pe 15 noiembrie.

In declaratii publice, oficialii americani au subliniat ca grupurile de ajutor se lupta sa opereze in Fasia Gaza din cauza Hamas, remarcand ca gruparea militanta foloseste civili ca scuturi umane si opereaza tuneluri sub spitale.

Dar bombardarea continua de catre Israel a acestor facilitati umanitare ridica mai multe intrebari despre daca Washingtonul are influenta politica pe care multi din administratie si-o doresc cu Israelul. Iar diviziunea este deosebit de puternica, avand in vedere ca scopul este protejarea lucratorilor umanitari – una dintre cele mai fundamentale principii ale dreptului international umanitar.

„Ar putea fi ca administratia Biden sa incerce in culise… dar probabil ca nu ajung nicaieri. Cand israelienii simt ca se afla intr-o situatie de amenintare existentiala, cantitatea de parghie americana scade”, a spus Robert Ford, un fost diplomat american care a servit mult in Orientul Mijlociu, inclusiv sub presedintele Barack Obama.

Consiliul de Securitate Nationala a subliniat comentariile anterioare ale purtatorului de cuvant John Kirby in timpul conferintei de presa de luni, in care le-a spus reporterilor ca administratia nu „doreste sa vada spitalele drept campuri de lupta”.

Marti, oficialii americani au declarat ca anuntul unui acord intre Israel si Hamas pentru eliberarea ostaticilor si o pauza in lupte este iminenta. Dar, probabil, o astfel de pauza ar intra in vigoare doar pentru cateva zile, iar Israelul nu a dat nicio indicatie ca isi va ajusta ulterior directionarea site-urilor.

Cei care au lucrat pentru grupuri de ajutor din regiune spun ca Israelul abandoneaza practicile pe care le-a folosit anterior pentru a proteja grupurile umanitare.

„Nu exista intr-adevar nicio justificare pentru lipsa unui canal de deconflict functional cu grupurile de ajutor”, a spus un oficial inalt al grupului de ajutor care a lucrat la crizele anterioare din regiune. „IDF este familiarizata cu practicile de deconflict si a creat un canal in conflictele anterioare.”

SUA este departe de singurul grup care furnizeaza astfel de date Israelului. Principalul centru de compensare pentru asa-numita deconflicte umanitare este Natiunile Unite. Organizatiile umanitare din Gaza spun ca se bazeaza in primul rand pe sistemul ONU si isi trimit coordonatele catre SUA – si direct catre guvernul israelian – ca o solutie intermediara in efortul de a preveni noi victime civile in urma bombardamentelor intensificate.

Grupurile de ajutor, in special cele care lucreaza in spitalele din Gaza, au declarat ca operatiunile Israelului au facut aproape imposibila continuarea acordarii de ingrijiri pacientilor, inclusiv bebelusilor prematuri.

„Mi-am petrecut toata viata profesionala de adulti lucrand la ingrijirea medicala in zonele de conflict si nu am vazut niciodata asa ceva”, a spus dr. Amber Alayyan, medic de la Medici fara frontiere. „Nu este vorba doar de atacuri asupra structurilor care ar trebui sa fie sigure, cum ar fi spitalele si scolile, ci si tinerea unei intregi populatii fara hrana, apa sau combustibil timp de peste o luna.”

Fortele de Aparare Israelului nu au raspuns solicitarilor de comentarii. Jessica Jennings, purtator de cuvant al USAID – agentia care sprijina unele grupuri de ajutor care opereaza in Gaza – a declarat ca SUA „angajeaza” Natiunile Unite si guvernul israelian „pentru protejarea miscarilor si infrastructurii umanitare si civile”.

Dar un oficial ONU familiarizat cu operatiunile privind refugiatii din Gaza a spus ca Israelul defineste adesea tintele ca fiind demne de lovituri, in ciuda faptului ca exista un site sau o activitate umanitara in apropiere.

„Nu vedem ochi in ochi ceea ce ei considera daune colaterale sau necesitate militara si ceea ce noi consideram un bilant civil foarte mare, indiferent daca este in viata sau in infrastructura, inclusiv a noastra”, a spus oficialul, caruia i s-a acordat anonimatul. pentru a discuta conversatii sensibile. „Raspunsul pe care il primim este: „Ei bine, scoala dumneavoastra se afla in mijlocul a ceea ce consideram a fi o zona militara sau de operatie”.

David Satterfield, trimisul special al SUA pentru problemele umanitare din Orientul Mijlociu, a declarat la un eveniment public cu Al-Monitor ca administratia a cerut Israelului sa creeze „un mecanism unic, coordonat si functional de deconflict”.

„In ultimele 48 de ore, dupa mai multe incidente tragice in care au avut loc atacuri… suferite de agentiile umanitare, am impresionat Israelului ca trebuie facut mai mult”, a spus Satterfield. „Israelul recunoaste nevoia si actioneaza.”

Deconflictul

La scurt timp dupa ce Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, grupurile de ajutor din Gaza si-au trimis coordonatele Natiunilor Unite – folosind un aranjament de lunga durata numit Sistemul de notificare umanitara – pentru a preveni atacurile accidentale asupra civililor. HNS a fost folosit de Israel in timpul razboiului din 2014 cu Hamas in Gaza. Este doar unul dintre numeroasele astfel de sisteme care exista in zonele de conflict din intreaga lume.

Insa luna trecuta, in timp ce bombardamentele aeriene s-au intensificat in Gaza, grupurile de ajutor au cautat canale de comunicare suplimentare pentru a-si impartasi coordonatele GPS si informatii despre munca lor, inclusiv sunand inalti oficiali americani si membri ai Congresului – in speranta ca Washingtonul ar putea ajuta la protejarea lucratorilor lor, doi a spus persoanelor familiarizate cu problema.

Cu toate acestea, pe masura ce Washington s-a angajat cu guvernul israelian cu privire la locatiile birourilor grupurilor de ajutor, casele de oaspeti si unitatile medicale, atacurile asupra lucratorilor umanitari au continuat.

Human Rights Watch a declarat ca un atac aerian israelian a lovit o zona din spatele spitalului indonezian din Gaza, care a ucis doua persoane, potrivit Natiunilor Unite. Agentia Natiunilor Unite pentru Ajutorare si Lucrari, una dintre agentiile de ajutor ale ONU care opereaza in Gaza, a declarat ca 176 de persoane care se adaposteau in instalatiile sale au fost raportate ucise in timpul „bombardamentului fortelor israeliene”.

Medicii fara frontiere a declarat saptamana trecuta ca personalul sau s-a adapostit in birourile si casele de oaspeti ale organizatiei si, in ciuda contactului cu guvernul israelian, nu a putut pleca.

„Ne-am impartasit coordonatele. Ni s-a cerut [de catre israelieni] sa evacuam casa noastra de oaspeti. Totusi, avem in continuare personal care se adaposteste acolo cu familiile lor si sunt blocati si nu au apa si nu mai au mancare”, a spus Alayyan. „Cersim – cersim – sa putem lasa civilii sa se miste”.

Imbunatatirea sistemului

Nu este clar daca Israelul alege sa ignore informatiile furnizate sau daca sistemele de deconflict sunt pur si simplu prea neregulate. Oricare dintre posibilitati este alarmanta, avand in vedere ca razboiul Israel-Hamas este deja la a doua luna, fara sfarsit.

„Situatia este fara paralel”, a spus un lider al unui grup de ajutor a carui organizatie lucreaza in Gaza si caruia i s-a acordat anonimatul pentru ca se temea pentru siguranta lucratorilor umanitari pe teren. „Acest tip de bombardament concentrat intr-o zona atat de mica face ca deconflictul sa fie cu atat mai important”.

Grupurile de ajutor sunt elemente cruciale de salvare pentru civilii palestinieni prinsi in focul incrucisat, iar liderii lor sustin ca este esential ca partile aflate in razboi, inclusiv militantii Hamas, sa ii crute.

Organizatiile umanitare si oficialii americani spun ca sistemul de notificare al ONU trebuie imbunatatit.

In ciuda canalelor multiple pentru partajarea coordonata, mai multi lucratori umanitari ONU au fost ucisi in Gaza in acest an decat in ​​orice alt conflict din istoria agentiei. Desi detaliile despre decesele lor nu au fost intotdeauna disponibile, ONU si alte grupuri de ajutor au spus ca multi dintre angajatii lor au murit in timpul vietii de zi cu zi si in afara sarcinilor lor oficiale. (Aceste activitati private nu sunt raportate sistemului de notificare.)

Intrebat daca sistemul de notificare al ONU alerteaza Hamas cu privire la activitatile si site-urile grupurilor de ajutor, un oficial ONU familiarizat cu problema a spus ca sistemul Gaza incearca sa notifice „toate partile intr-un conflict, inclusiv grupurile de actori nestatali si alte autoritati de facto”.

„Ceea ce vedem in ceea ce priveste amploarea conflictului acum este foarte diferit decat a fost anterior”, a spus oficialul. „Incercam sa eficientizam astfel incat [israelienii] sa poata, poate in acest mediu, sa nu fie coplesiti.”

Intrebat daca efortul ONU de a ajuta israelienii sa foloseasca mai bine sistemul de notificare a fost un indiciu ca nu o faceau bine, oficialul ONU a raspuns: „Am avut peste 50 de instalatii lovite sau avariate”.

Totusi, oficialul ONU si altii familiarizati cu subiectul au spus ca guvernul israelian pare dispus sa imbunatateasca sistemul. „Ei lucreaza cu noi”, a spus oficialul ONU.