Afganistanul este un cimitir de imperii. Istoria o stie. Talibanii, de asemenea. America sufera. Incursiunile straine in aceasta enclava asiatica nu au fost niciodata usoare. De la Alexandru cel Mare la Donald Trump, toata lumea s-a confruntat cu o rezistenta acerba.

Presedintele Statelor Unite si-a prezentat luni trecuta strategia pentru Afganistan dupa 16 ani blocati intr-un razboi fara iesire. Talibanii nu au intarziat sa raspunda si au facut acest lucru tragand de aceasta porecla pe care tara si-a castigat-o cu forta: „Daca americanii nu isi retrag fortele, Afganistanul va deveni cimitirul secolului XXI al imperiului american”.

Exista fundal. A fost deja pentru Uniunea Sovietica, care in 1989 a trebuit sa se retraga in fata unei puternice rezistente armate dupa 10 ani blocat in tara. Rezistenta sustinuta de Statele Unite si dominata de mujahedini fundamentalisti. Consecintele acestui episod aveau sa ajunga sa fie devastatoare, constituind samanta terorismului jihadist international. Interesant este ca lupta impotriva terorismului ar ajunge sa trage SUA inapoi in Afganistan pentru a duce un nou razboi fara fundatura.

Anticomunismul si originea terorismului jihadist

La sfarsitul anilor 1970, oponentii Partidului Comunist Afgan s-au ridicat impotriva guvernului. Drept urmare, in 1979 sovieticii au invadat tara pentru a restabili controlul, dar au esuat si au plecat 10 ani mai tarziu cu o infrangere grea pe umeri.

„Nu i-am impins pe sovietici sa intervina, dar am crescut in mod deliberat sansele ca ei sa o faca. Conform versiunii oficiale a istoriei, ajutorul CIA pentru mujahedin a inceput in 1980, adica dupa invazia sovietica din 24 decembrie 1979. Insa realitatea, bine pastrata pana acum, este inversa: a fost pe 3 iulie, 1979, acel presedinte Carter a semnat prima directiva de a ajuta in secret oponentii regimului sovietic de la Kabul”, a marturisit consilierul pentru securitate nationala al presedintelui Carter de atunci, Zbigniew Brzezinski, care a murit anul acesta, intr-un interviu acordat Le Nouvel Observateur in 1998.

Statele Unite cautau cimitirul afgan pentru sovietici. „Operatiunea secreta a fost o idee excelenta. In ziua in care URSS a trecut oficial granita, i-am scris presedintelui Carter: „Acum avem ocazia sa dam URSS Razboiul din Vietnam”.

In cei 10 ani de conflict cu URSS, aproximativ un milion de oameni au murit si, la doar trei ani de la retragerea sovietica, talibanii luasera deja capitala, Kabul. Apoi a izbucnit un razboi civil pentru controlul tarii. Haosul a servit drept un teren propice pentru Al Qaeda si terorismul jihadist international. La doar cateva luni dupa acordarea interviului si minimalizarea celor „perturbati”, Al Qaeda si-a revendicat unul dintre primele sale atacuri impotriva SUA, atacurile asupra ambasadelor SUA din Kenya si Tanzania.

„Nu vom reconstrui, vom ucide teroristi”

Cel mai rau era inca sa vina. Trei ani mai tarziu: 9/11. Atunci NATO avea sa activeze pentru prima data in istoria sa celebrul articol 5 (si nu era impotriva inamicului comunist, asa cum se credea), care spune ca un atac asupra unuia dintre membri echivaleaza cu un atac asupra tuturor. „S-a stabilit clar ca indivizii care au comis atacurile apartin retelei teroriste Al Qaeda, condusa de Osama Bin Laden si protejata de regimul taliban din Afganistan”, a stabilit organizatia internationala.

A inceput astfel o interventie militara care continua si astazi si ale carei rezultate sunt mai mult decat discutabile: doar in ultima jumatate a conflictului (2009-2017) au murit 26.512 civili. Trupele americane spun ca o medie de 20 de soldati afgani mor in prezent in fiecare luna. Si ceea ce este mai important, 16 ani mai tarziu, talibanii controleaza mai mult de 40% din teritoriu.

La sosirea la Casa Alba in 2009, Obama a triplat numarul de trupe pentru a distruge talibanii si a inceput sa planifice reconstructia tarii. Nu a reusit, dar, chiar si asa, la finele lui 2014 si-a declarat o victorie timida si a inceput o retragere progresiva. Rezultat: talibanii controleaza din nou o mare parte din teritoriu.

Trump stie ca Afganistanul ar putea deveni cimitirul imperiului american, asa cum ameninta talibanii. „Astazi, 20 de organizatii teroriste sunt active in Afganistan si Pakistan, cea mai mare concentrare din lume. Nu vom reconstrui tara, vom ucide teroristi”, a spus el in discursul sau de luni. „Instinctul meu initial a fost sa ma retrag si din punct de vedere istoric imi place sa-mi urmez instinctele, dar toata viata am auzit ca deciziile sunt mult mai dificile cand esti presedinte al Statelor Unite”, a adaugat el.

„Impartasesc frustrarile poporului american cu privire la o politica externa care a cheltuit prea mult timp, energie, bani si, cel mai important, vieti, incercand sa reconstruiasca tari dupa imaginea noastra in loc sa ne urmareasca interesele de securitate mai presus de orice”, a spus el. Presedinte. Solutia, trimite mai multi soldati pentru a-i termina pe talibani.

Istoria arata ca este foarte dificil sa castigi o victorie in Afganistan folosind doar forta bruta. Dupa cum se spune, Alexandru cel Mare i-a scris urmatoarea scrisoare mamei sale cand se afla in Afganistan, acum mai bine de 2.000 de ani: „Ma aflu in tara unui popor curajos si feroce, unde fiecare pas este ca un zid de otel cu care soldatii se confrunta. Tu ai adus pe lume doar un Alexandru, dar fiecare mama de pe acest pamant a adus pe lume un Alexandru.”