Josep Borrell descrie o capcana. Seful diplomatiei europene, dupa 48 de ore la Moscova, povesteste pe blogul sau calatoria in Rusia, mandatata de cele 27 de guverne UE sa ia temperatura diferentelor dintre UE si Rusia, agravate de condamnarea lui Alexander Navalni si a arestarii in masa a membrilor opozitiei.

Daca inainte de sosirea sa totul indica ca la Consiliul European din martie liderii UE ar putea discuta despre impunerea mai multor sanctiuni Moscovei, la intoarcerea sa la Bruxelles perspectivele sunt mult mai intunecate. Asta da, el sustine ca, tocmai in momentele complicate, este atunci cand trebuie vazut cu omologii.

„O conferinta de presa organizata agresiv si expulzarea a trei diplomati UE in timpul vizitei mele indica faptul ca autoritatile ruse nu au vrut sa profite de aceasta ocazie pentru un dialog mai constructiv cu UE”, scrie Borrell pe blogul sau. Intr-adevar, conferinta de presa, in care a vorbit in engleza si Serghei Lavrov in rusa, limba sa materna, parea ca ambii lideri se aflau pe frecvente radio diferite. In timp ce Borrell a criticat situatia drepturilor omului, filmul Palmieri in zapada si a venit sa-i laude pe oamenii de stiinta rusi pentru vaccinul Sputnik V, Lavrov i-a raspuns cu liderii independentei intemnitati, fara ca Borrell sa raspunda.

„Intalnirea mea cu ministrul Lavrov si mesajele transmise de autoritatile ruse in timpul acestei vizite au confirmat ca Europa si Rusia se distanteaza”, admite Borrell: „Se pare ca Rusia se deconecteaza progresiv de Europa si priveste valorile democratice ca pe un amenintare existentiala… Vom discuta aceste probleme cu colegii mei ministri de externe din UE. Ca intotdeauna, va ramane la latitudinea statelor membre sa decida urmatorii pasi si daca acestia ar putea include sanctiuni. Ca UE, va trebui sa tragem consecintele, sa ne gandim bine la directia pe care dorim sa o luam in relatiile noastre cu Rusia. Uneori, discutia cu omologul meu rus a atins niveluri ridicate de tensiune, cum ar fi atunci cand am cerut eliberarea imediata a lui Navalni”.

„Suntem la o rascruce”, sustine Borrell: „Deciziile strategice pe care le luam acum vor determina dinamica puterii internationale in secolul XXI si, in special, daca ne vom indrepta catre modele mai cooperante sau mai polarizate, bazate pe modele inchise sau mai polarizate societati mai libere. Uniunea Europeana poate influenta aceste evolutii, ceea ce necesita o viziune si obiective clare, insotite de un angajament diplomatic intens, sustinut de multiplele noastre mijloace de actiune externa si de proiectie a influentei”. Si incheie, cu o definitie clara a modului in care isi intelege munca de sef al diplomatiei europene: „Trebuie sa facem fata provocarilor, sa ne intalnim cu ceilalti pe propriul teritoriu, tocmai atunci cand se desfasoara evenimente negative pentru a ne permite sa evaluam mai bine situatiile cu care ne confruntam si actiunile pe care trebuie sa le intreprindem. Prefer asta decat sa raman reactiv si sa astept ca lucrurile sa se intample. Daca vrem o lume mai sigura pentru maine, trebuie sa actionam decisiv astazi si sa fim pregatiti sa ne asumam anumite riscuri.”

Borrell insusi, primul Inalt Reprezentant care a calatorit in Rusia in patru ani, a exprimat vineri ca relatiile dintre UE si Rusia sunt in ore foarte scazute. Exista sanctiuni aplicate Rusiei pentru conflicte inradacinate, precum cel din Ucraina; sunt probleme care trec prin NATO, cu un acord de reducere a armelor in asteptare; s-a agravat odata cu criza din Belarus, dupa care UE vede mana lui Putin; Departamentul propriu al lui Borrell are o echipa dedicata urmaririi  stirilor false  de origine rusa; si, in sfarsit, arestarea si condamnarea expresa a lui Navalni, respinse de cei 27, urmate de proteste si arestari in masa ale manifestantilor.

Iar Lavrov a raspuns vorbind despre incarcerarea liderilor independenti catalani: „Sunt in inchisoare condamnati la zece ani pentru organizarea unui referendum, decizie pe care justitia spaniola nu a revocat-o in ciuda faptului ca instantele germane si belgiene s-au pronuntat impotriva acesteia. Avand in vedere acest lucru, Spania si-a aparat sistemul judiciar si a cerut sa nu se indoiasca de deciziile sale. Asta ne dorim de la Occident in ceea ce priveste reciprocitatea.”

Ministrul de Externe, Arancha Gonzalez Laya, a raspuns vineri dupa-amiaza, evidentiind relatia dintre cele doua tari: „As dori sa-i reamintesc ministrului Lavrov ca Spania este una dintre cele 23 de democratii depline din lume si exista doar 23 Rusia este pe locul 124. din 167 de tari. Vreau sa va reamintesc ca in Spania toti cetatenii, toti, au drepturile si libertatile pe deplin garantate. Ca in Spania nu exista prizonieri politici. Sunt politicieni inchisi. Si sper ca Alexei Navalni sa aiba ocazia sa participe si sa faca campanie la urmatoarele alegeri din Rusia, asa cum o fac liderii independentei catalane care ispasesc pedeapsa in Spania”.

Nu este prima confruntare pe care Borrell a avut-o cu guvernul rus. In 2006, cand era presedinte al Parlamentului European, el a criticat presedintele rus Vladimir Putin problemele legate de drepturile omului in Rusia la un summit UE-Rusia de la Lathi, Finlanda. Putin a raspuns prin coruptia consiliilor orasenesti spaniole.