Cursa cruciala dintre democrati si republicani pentru controlul puterii legislative in Statele Unite bate un record dupa altul. Nu numai din cauza numarului de femei care candideaza pentru functii alese, a diversitatii acestora si a numarului de candidati incepatori, ci si din cauza cantitatii si a vitezei cu care se arde numerarul. 

Cu mai putin de o saptamana inainte de alegeri, au fost cheltuite deja 4,7 miliarde, potrivit datelor compilate de la Comisia Electorala Federala (FEC). „Importanta acestor alegeri este clara vazand aceasta masa de bani”, a explicat Sheila Krumholz, directorul Centrului pentru Politica Reactiva (CPR), la prezentarea raportului. „Rata cu care au crescut donatiile este un indicator foarte puternic al intensitatii care domina aceasta campanie”, a spus el.

Pana acum, cheltuielile nu depasisera decat 4.000 de milioane de doua ori: la alegerile pentru Congres din 2010 si 2016. Numai ca de aceasta data, adauga Krumholz, banii provin din carnetele de cecuri ale marilor averi. Regulile care guverneaza finantarea campaniei permit elitelor sa pompeze bani in grupurile de actiune politica (PAC), care nu sunt supuse restrictiilor privind donatiile directe catre candidati. Printre magnatii care conduc contributiile, se remarca Sheldon Adelson, patronul cazinourilor din Las Vegas Sands. El a mobilizat 113 milioane pentru a se asigura ca republicanii pastreaza controlul asupra ambelor Camere. El este urmat de Tom Steyer, manager de fond, cu 50,7 milioane, toate pentru democrati. Al treilea mare donator este compania de transport maritim Richard Uihlein, cu 39 de milioane pentru conservatori.

Lista este completata de finantatorii Donald Sussman, George Soros, James Simons, Fred Eychaner si Michael Bloomberg, fostul primar republican al New York-ului care tocmai s-a inregistrat ca alegator democrat. In grupul lider apare si Jeff Bezos, presedintele Amazon, cu 10,2 milioane, dar contributia sa nu este dedicata candidatilor cu nume si prenume ci unor cauze mai generice.

Candidatii democrati sunt pe cale sa cheltuiasca pe republicani pentru prima data intr-un deceniu, aproximativ 2,5 miliarde de dolari fata de 2,2 miliarde de dolari ale conservatorilor. Strang mai multi bani de la donatorii individuali, explica Krumholz, care subliniaza puterea pe care o au prin contributii mici la campaniile lor.

Confruntat cu aceasta situatie, Fondul Republican pentru Leadership in Congres, unul dintre acele PAC, a trimis donatorilor o nota in care a avertizat ca partidul se confrunta cu „un val verde, nu cu un val albastru”. Pentru culoarea banilor. Fondul a subliniat ca in 20 de concursuri marja a fost de doar patru puncte, motiv pentru care acest grup de actiune politica, unul dintre cei mai mari din Partidul Marelui Vechi, a cerut bazelor sa depuna un efort suplimentar si sa-si zgarie buzunarele.

Doua benzi

In cazul antreprenorilor, ei obisnuiau sa joace in mod traditional ambele parti, deoarece clientii si angajatii lor sunt de ambele parti ale spectrului politic. Este ceea ce face Kenneth Frazier de la Merk. Dar cu Donald Trump ca presedinte, situatia s-a schimbat si 84% au directionat peste 70% din donatiile lor catre un partid politic.

Wall Street are si el o miza in aceasta batalie, desi intr-un mod mai pragmatic. Prin traditie, ei tind sa opteze pentru republicani. Dar de data aceasta banii de la firmele financiare vor sprijini candidatii democrati moderati sau cei cu o pozitie mai putin dura in probleme de reglementare.

Totul este legal. Regula este ca aceste comitete de actiune politica pot accepta sume nelimitate de bani atata timp cat nu coordoneaza cheltuielile cu campaniile pe care le sustin. David Rockefeller a fost pionierul banilor slabi in urma cu un secol. Aceste donatii sunt folosite pentru a finanta difuzarea reclamelor, a raspandi publicitate prin retelele de socializare si a face apeluri pentru mobilizarea alegatorilor.

Exista si ceva de inspiratie in modelul care l-a adus pe Trump la presedintie. Rick Scott, guvernatorul Floridei, isi trage averea pentru a prelua scaunul senatorului democrat Bill Nelson pentru acel stat. Ceva similar se intampla cu omul de afaceri Bob Hugin, care isi finanteaza propria cursa pentru a-l invinge pe Bob Menendez ca senator din New Jersey.

Traseul banilor duce la cele mai apropiate batalii

Banii pe care ii mobilizeaza fiecare campanie sunt folositi pentru a identifica cele mai apropiate concursuri, precum suburbiile Pittsburgh din Pennsylvania. Torentul de bani ajunge si in Montana, unde democratii vor sa rupa sirul castigator al republicanilor. Un alt punct fierbinte este districtul 49 din California. Acolo, liberalii atrag de trei ori mai multe contributii directe decat conservatorii, reflectand nemultumirea locala fata de Washington.

Ceva similar se intampla in districtul 39, care acopera o parte din Los Angeles. Democratii cheltuiesc foarte mult si in districtul 6 din Colorado. Bani curg si prin New York printre noii solicitanti. Democratii ii depasesc in numar pe republicani care lupta pentru a-si pastra locurile in Congres, pana in punctul in care districtul Long Island are un avantaj de cinci la unu in strangerea de fonduri.

Comitetele de actiune politica au strans 1,1 miliarde de dolari pana la sfarsitul lunii octombrie. Pentru a castiga majoritatea in camera inferioara, democratii trebuie sa recastige 23 de locuri. Bombardarea reclamelor capata putere in statele in care este in joc controlul Senatului. Sunt 35 de locuri la joc, dar doar 10 dintre ele sunt cele mai competitive si reflecta diviziunea politica predominanta.

Exista locuri de completat in Arizona si Tennessee. Si desi marja este stransa pentru democratii din Virginia de Vest, Missouri, Montana, Indiana si Florida, ei castiga in mod clar pe donatii. Daca banii sunt vreo indicatie, ei pot primi Nevada inapoi. Chiar si Texas, unde 70 de milioane de dolari au fost in sprijinul democratului Beto O’Rourke, comparativ cu 40 de milioane de dolari pentru republicanul Ted Cruz.