Subiectul dosarului in care DNA Pitesti a dispus inceperea urmaririi penale il constituie o licitatie pentru realizarea podului din comuna Cateasca, licitatie organizata de Consiliul Judetean in anul 2009 cu bani europeni destinati reabilitarii obiectivelor de infrastructura afectate de inundatii.

Actul 1.  Apa de ploaie pentru fonduri PHARE.

Prima dintre acuzatii ii vizeaza pe reprezentantii autoritatilor locale si judetene implicate, respectiv pe Corneliu Oprescu (fost primar in Cateasca) si pe Constantin Nicolescu, in calitate de presedinte CJ, reprezentanti care ar fi atestat in mod fals – sustine DNA – faptul ca respectivul pod a cazut prada inundatiilor, in conditiile in care obiectivul cu pricina era deteriorat zdravan de vreme buna, cu mult inainte sa-l mai loveasca si furia apelor. Se repeta, practic, povestea din dosarul scolilor, acolo unde anchetatorii au acuzat aceeasi metoda de obtinere a finantarilor, si anume introducerea unor obiective care suferisera avarii cu alte ocazii pe lista „victimelor” de la inundatii cu scopul de a le face eligibile pentru o linie de finantare europeana cu destinatie restransa.

Cu alte cuvinte, in conditii de penurie la nivelul fondurilor  de la bugetul de stat, autoritatile ar fi gasit o portita in a repara diferite obiective prapadite de vreme (podul de la Cateasca, de exemplu, mai avea nitel si se prabusea dupa patru decenii de existenta) si ar fi trecut respectivele obiective la capitolul infrastructurii afectate de inundatii, un capitol pentru care – in mod special – fusese deschisa o axa de finantare prin PHARE. Cum nicio intentie buna nu ramane insa nepedepsita atunci cand vine vorba de pacalirea Uniunii Europene,  in contul povestii prezentate succint in randurile de mai sus, atat Corneliu Oprescu, cat si Constantin Nicolescu au fost pusi sub invinuire pentru folosire si prezentare de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave, precum si pentru fals intelectual.

Actul 2. Alegerea lui Zeus.

 Activitatile imputate pe linie penala au continuat –  sustin anchetatorii –  atunci cand s-a organizat efectiv licitatia pentru desemnarea firmei care urma sa construiasca podul. Castigatoarea licitatiei a fost SC Zeus SA,  aceeasi firma care apare si in celalalt dosar DNA in care este judecat Constantin Nicolescu, pentru construirea celor patru scoli pe fonduri PHARE. Anchetatorii acuza faptul ca, prin incalcarea legislatiei, contractul i-a fost atribuit lui Zeus,  desi castigatoare ar fi trebuit sa fie o alta societate comerciala care ofertase un pret cu 30 de miliarde mai mic. In fapt, respectiva firma n-a reusit nici macar sa treaca de etapa de evaluare, in care i s-au solicitat clarificari cu privire la pretul neobisnuit de scazut  din oferta sa financiara.

Acela a fost momentul, sustin surse din cadrul comisiei de licitatie, in care SC Elco Construct SRL din Bucuresti a anuntat ca-si retrage oferta, apreciind ca nu poate onora contractual in tarifele pe care le licitase initial. De altfel, un an mai tarziu, in 2010, firma respectiva a intrat in insolventa. In aceste conditii, procedura de evaluare a continuat fara Elco Construct, iar atribuirea s-a facut catre Zeusul lui Grigore Dobre. Desi ofertase cel mai mare pret, peste 145 de miliarde, acesta a casti­gat totusi licitatia pe baza punctajului tehnic oferind o garantie de 50 de ani pentru lucrarea respectiva si un termen de executie de  trei luni. In ceea ce priveste procedura de licitatie, ca urmare a documentelor ridicate si a martorilor audiati, DNA a apreciat ca acest „contract de reabili­tare a podului a fost atribuit, in mod ne­le­gal, societatii comerciale Zeus SA, in conditiile in care – initial – castigatoarea licitatiei  fusese de­­clarata o alta societate inlaturata ulterior, in mod arbitrar, de comisia de evaluare dupa relua­rea pocedurii dispuse de Constantin Nicolescu.” 

In aceste conditii, au fost pusi sub in­­vinuire nu mai putin de sapte angajati ai Consiliului Judetean, toti fiind acuzati de faptul ca – in cali­tate de membri ai comisiei de evalua­re –  au sa­varsit abuz  in serviciu contra intere­se­lor publice in scopul obtinerii pentru ei sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial.  In cazul presedintelui comisiei, Codruta Mercea, si al inginerului Mihai Nicoara, anchetatorii au mai punctat si acuzatia de fals intelectual si uz de fals. Aceleasi acuzatii au fost, evident, punctate si  in ceea ce-l priveste pe Constantin Nicolescu, procurorii DNA considerandu-l pe liderul CJ dirijorul acestei licitatii,  catalogate de anchetatori ca fiind organizata si finalizata in mod nelegal.

Actul 3. Intrarea  neamurilor  

Declarat castigator al licitatiei, cu un termen de executie extrem de scurt in fata, Grigore Dobre a subcontractat – total neinspirat – 40% din lucrare catre Dracones Construct. Firma respectiva  il avea ca patron  pe Ionut Stefanescu, ginerele de atunci al presedintelui Constantin Nicolescu. Ca si cand povestea nu ar fi fost suficient de complicata pentru a starni atentia si interesul autoritatilor din sfera  anchetatorilor, materiale de constructii semnificative ca valoare (structuri metalice de mari dimensiuni) au fost achi­zi­tionate de la Setro Metal Group, din Cam­pulung, firma patronata de nepotul presedintelui CJ, si anume Cristinel Nicolescu.

In acest caz, constructorii implicati in dosar sustin ca a fost vorba de o gluma nefericita a destinului in conditiile in care, inițial, toata componenta destinata structurilor metalice revenea companiei Metabet, iar aceasta anuntase ca se retrage din lucrare, intrucat avea foarte multe comenzi de onorat si nu putea face fata valului respectiv de lucrari. Dar cum DNA  nu crede in soarta, materialele achizitionate pe bani multi de la Setro Metalul lui Cristinel Nicolescu s-au adaugat pe lista punctelor fierbinti din dosarul podului din Cateasca si pe lista acuzatiilor care il vizeaza pe presedintele CJ.„Sunt total linistit in ceea ce priveste acest dosar, nu am nicio implicatie in toata aceasta treaba. Am fost ginere, nu mai sunt. Am fost in acea firma, nu mai nicio legatura, asa ca nu am ce sa va spun.

Nu am emotii legate de acest dosar si nu am gresit cu nimic. Am fost chemat la DNA in urma cu vreo sase luni și m-au intrebat cateva aspecte. Atat si nimic mai mult”, ne-a declarat Ionut Stefanescu, identificat de DNA ca fiind unul dintre asociatii firmei Dracones si ginere al presedintelui Nicolescu. Tot la nivelul evolutiei in ceea ce priveste constructia, DNA acuza acordarea in mod nelegal  a unei controversate suplimentari de fonduri, cu o valoare de aproximativ 50 de miliarde lei vechi „pe baza unor inscrisuri falsificate (…) pentru presupuse lucrari suplimentare la acelasi pod care, in realitate, nu se mai justificau, fiind executate anterior”.Cu aceasta istorie pe fundal, podul de la Cateasca a fost inaugurat pe data de 10 iunie 2010, fiind considerat o realizare importanta la nivelul infrastructurii judetene, un obiectiv care urma sa deserveasca peste 25.000 de cetateni.

Actul 4.  Contractul buclucas

Cea mai de impact acuzatie (fara a fi nea­pa­rat cea mai grava) o reprezinta insa luarea de mita, asa cum ii este aceasta imputata pre­se­dintelui Nicolescu. DNA invoca o tran­zac­tie, pe care procurorii o declara ca fiind fictiva, intre Grigore Dobre (in calitatea lui de castigator al acestei licitatii, dar si al multor altor lucrari platite din bugetul Consiliului Judetean) si fiul presedintelui CJ, Liviu-Costin Nicolescu. Este vorba de un contract de vanzare-cumparare incheiat la data de 23 martie 2009, prin care un spatiu comercial amplasat in centrul Pitestiului trecea din proprietatea lui Dobre in cea a fiului lui Constantin Nicolescu. Spatiul respectiv este amplasat vizavi de Prefectura, in zona fostului magazin Sportul si este utilizat in prezent de o agentie de turism la care lucreaza si fiica cea mica a presedintelui. Conform procurorilor, tranzactia respectiva – avand o valoare de 4,4 miliarde lei vechi (aproximativ 100.000 de euro) –  s-a facut doar pe hartie, patronul de la Zeus facand, practic, cadou respectivul spatiu de 300 mp pe numele lui Liviu-Costin Nicolescu.

In contul acestei probe, apare ca invinuit in dosar si notarul Ionel Didea, cel care a parafat tranzactia si care, in opinia procurorilor, ar fi partas la infractiune, fiind acuzat de  fals intelectual. Cel mai important element in cazul acesta il reprezinta, sustin mai multe surse, faptul ca documentul notarial respectiv nu este semnat de Liviu-Costin Nicolescu, cel care figureaza drept cumparator. Astfel, conform informatiilor noastre, semnatura de pe contract este una mult mai cunoscuta in judet, aspect care le-a intarit suspiciunile anchetatorilor si l-a bagat direct in belea pe notarul Ionel  Didea. De altfel, controversatul contract a fost descoperit taman in biroul presedintelui Constantin Nicolescu.Gasit de anchetatori fix la perchezitiile derulate in dosarul precedent si mentionat in rechizitoriul de atunci, contractul a reprezentat obiect de studiu pentru anchetatori si a fost asociat cu succesele inregistrate de Zeus in perioada respectiva pe linia licitatiilor CJ.

Pe langa aceasta, a mai fost descoperit un contract de prestari servicii incheiat intre aceleasi parti,  care viza lucrari de constructii efectuate de Zeus la resedinta familiei Nicolescu din Radesti, lo­cuin­ta aflata pe numele baiatului. Partile im­pli­ca­te sustin ca tranzactia și, respectiv, serviciile au fost platite si nu este nimic anormal sa apara relatii comerciale intre oameni care se cunosc de mult timp.Puncte sensibile in vizorul apararii:n Acuzatia privind scoaterea abuziva din licitatie a firmei bucurestene Elco Construct nu s-ar sustine, in conditiile in care respectiva societate este cea care a renuntat la oferta depusa, reiterand decizia de a nu-si mai asuma lucrarea si cu ocazia unor verificari ale ANRMAP.n Procedura de achizitie a fost verificata de ANRMAP, OLAF si Ministerul Dezvoltarii, toate controalele acestor institutii stabilind ca aceasta s-a desfasurat cu respectarea prevederilor legale, a documentatiei  de atribuire si ca lucrarea a fost executata in parametrii tehnici impusi. n Asa cum Grigore Dobre si Liviu-Costin Nicolesc au dificultati in a demonstra ca tranzactia privind spațiul comercial din Maior Sontu este una corecta (desi avocatul omului de afaceri sustine ca acesta a varsat banii respectivi in firma), nu doar un ambalaj pentru darea de mita, nici procurorilor nu le va fi usor sa demonstreze ca plata nu a avut, in fapt, loc.

Din culisele unei anchete de infarct

Reactia prim-procurorului sef al DNA, Calin Nistor, in momentul in care a aflat ca presedintelui Consiliului Judetean i s-a facut rau a fost una fireasca, de om uimit. „Hait, fir-as al naibii!”, ar fi exclamat Calin Nistor in momentul in care unul dintre judiciaristii DNA l-a anuntat despre caderea lui Nicolescu, dupa care a iesit precipitat din biroul in care il ancheta pe unul dintre angajatii CJ.n Dupa stingerea evenimentului dramatic de la sediul DNA si dupa plecarea ambulantei cu Constantin Nicolescu, procurorii au purtat mai multe discutii privind continuarea audierilor. Au existat voci, printre care si Calin Nistor, care au sustinut faptul ca de aici inainte in ceea ce-l priveste pe Constantin Nicolescu audierile nu vor mai avea loc la sediul DNA. Decizia ar putea fi luata pentru a nu se mai repeta pe viitor situatii precum caderea presedintelui CJ, in sediul DNA. Temerea este ca nu cumva institutia Anticoruptie sa devina tinta oprobiului public. n Avocata Gabriela Zoana, in tumultul evenimentelor, si-a uitat atributiile de avocat si alaturi de colegul sau, Petrut Ciobanu, s-a transformat in brancardier. Zoana a plecat impreuna cu ambulanta, alaturi de presedinte, dar si-a uitat inauntru clientul, pe Codruta Mercea, care a asteptat aproape o ora intoarcerea avocatului. Seful DNA s-a enervat la culme pentru faptul ca Zoana a plecat parasindu-si clientul. Procurorul-sef a fost la un pas de a o amenda pe avocata cu 5.000 de lei pentru faptul ca si-a lasat clientul de izbeliste.n La scurt timp dupa ce presedintele Nicolescu a fost adus la spitalul judetean, pe la capul patului domniei sale s-au perindat mai multe personaje, unii cu treaba, altii doar de dragul presei, adunate ciorchine la Urgente. Primarul Pitestiului, cu figura sa profund si vesnic ingrijorata, a poposit la spital, tocmai in momentul in care porneau camerele de vederi. Un alt nelipsit a fost Catalin Radulescu, zis Berlusconi, omul care nu rateaza niciun eveniment fericit sau nefericit al conducerii PSD.n Doctorita Cristina Stocheci a fost prezenta si de data aceasta alaturi de presedintele Nicolescu, ea fiind adusa chiar la sediul DNA, in care a intrat precipitata si valvartej. Cristina Stocheci este o apropiata a familiei Nicolescu, aceasta fiind nepoata de­pu­tatului Ion Burnei, finul presedintelui CJ. n In momentul in care Nicolescu a fost pe punctul de a fi scos pe targa spre ambulanta, membrii familiei au facut zid in jurul sau pentru a-l feri de ochii presei. Un cunoscut al familiei presedintelui s-a folosit chiar de flanelul din dotare pentru a acoperi obiectivele camerelor de filmat.

Zeus a castigat un nou pod! Podul Viilor Cu siguranta ca experienta din lucrari precum podul Cateasca isi va spune cuvantul si in ceea ce priveste aceasta investitie. Cea a constructorului, evident, nu alt tip de experienta. Patronul Grigore Dobre este implicat in acest moment in top 3 investitii ale municipalitatii din Pitesti, toate pe bani europeni: Lunca Argesului, Podul Viilor si parcarea Bowling.Grigore Dobre, patronul de la Zeus, si Victor Marinescu, patronul de la Star Trading Impex SRL, sunt cei doi oameni de afaceri care prin firmele lor vor reabilita si moderniza Podul Viilor. Cele doua societati care si-au  unit fortele pentru a putea sa devina castigatoarele licitatiei de atribuire a respectivei lucrari vor trebui sa termine lucrarile in doi ani.

Valoarea contractului este de 12.675.130,55 lei, din care beneficiarul, Primaria Pitesti, va trebui sa plateasca 3.796.461,63 lei, in timp ce din fonduri europene va fi alocata suma de 8.878.668,92 de lei.Pretul contractului de lucrari este de 6.503.310 lei, inclusiv TVA, valoare eligibila integral.Liderul acestei asociatii este firma lui Victor Marinescu, iar lucrarile ce urmeaza sa inceapa saptamana aceasta vor cuprinde printre altele: consolidarea pricioarelor de pod, a capetelor de pod, refacerea asfaltului, dar si a trotuarelor, consolidarea boltilor de pod, schimbarea parapetelor pietoanele, montarea parapetelui de siguranta a circulatiei de tip foarte greu, montarea indicatoarelor rutiere necesare, montarea gurilor de scurgere prevazute cu tuburi prelungitoare.Proiectul care este finantat din fonduri europene nerambursabile face parte din Programul Operational Regional 2007-2013, „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor-poli urbani de crestere”.

Aceasta nu este singura lucrare pe care firma lui Grigore Dobre o executa pentru munici­pa­li­tate anul acesta. Impreuna cu Selca si Apartamentul, Zeus executa lucrarile la Parcul „Lunca Argesului”, o alta investitie facuta de municipalitatea pitesteana din fonduri europene, dar si la parcarea Bowling, lucrare in cazul careia s-a obtinut unda verde de la minis­ter. Zeus are un termen de executie de 2 ani si un buget de 23,45 miliarde de lei, timp in care firma lui Grigore Dobre trebuie sa amenajeze 200 de locuri de parcare pentru autoturisme si patru locuri pentru autocare. Pe langa acestea, firma pitesteana trebuie sa dezafecteze cladirile actuale, locul acestora fiind luat de altele noi, dar si sa realizeze mai multe spatii in care vor fi montate jardiniere, banci, dar si spatii verzi.