Trei foste state sovietice au semnat un memorandum comun prin care s-au angajat sa reformeze si sa-si modernizeze tarile in conformitate cu standardele europene pentru a trece la aderarea la UE. Ministrii de externe ai Georgiei, Ucrainei si Moldovei, la Kiev, luni.

Moldova, Ucraina si Georgia au semnat luni un memorandum la Kiev care formalizeaza cooperarea lor pe o cale comuna catre aderarea la Uniunea Europeana.

Ministrul de externe al Moldovei, Aureliu Ciocoi, a declarat ca, prin semnarea documentului , cele trei tari cu aspiratii europene trimit un alt semnal puternic ca vor continua sa implementeze planuri de reforma si modernizare.

,,Semnarea memorandumului si infiintarea,, trioului asociat „reprezinta un angajament concret de intensificare a cooperarii trilaterale in domeniul integrarii europene”, a spus Ciocoi.

Memorandumul stabileste o serie de obiective de cooperare pe calea aderarii la bloc, inclusiv activitati diplomatice comune si consultari trilaterale.

,,Aceasta noua initiativa ne va ajuta sa mergem mai eficient si impreuna catre integrarea europeana. Ucraina, Georgia si Moldova au statutul de parteneri asociati in relatia cu Uniunea Europeana „, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

Cele trei state au convenit sa dezvolte initiative comune in dialog cu institutiile UE si sa isi coordoneze pozitiile in cadrul Parteneriatului estic, initiativa de cooperare a UE pentru statele post-sovietice.

David Zalkaliani, ministrul de externe al Georgiei, a declarat ca memorandumul este un pas politic important.

,,Georgia, Moldova si Ucraina urmaresc un obiectiv comun al integrarii europene. Aceasta este alegerea noastra suverana si nicio putere nu ar putea sa o inverseze „, a spus Zalkaliani.

Ciocoi a adaugat ca cele trei state trebuie sa-si faca temele pentru a-si atinge obiectivul comun ,,astfel incat tarile noastre sa nu ceara, ci sa fie invitate sa se alature familiei Uniunii Europene”.

Moldova, Georgia si Ucraina sunt toate state ex-sovietice care au conflicte inghetate sau in curs de desfasurare pe teritoriile lor, implicand rebeli sustinuti de Rusia, despre care analistii sustin ca sunt perpetuate de Moscova pentru a impiedica fiecare tara sa adere la institutii occidentale precum UE si NATO.