Executivul „marii coalitii” a pregatit deja o modificare a Legii privind protectia impotriva infectiilor (IfSG, pentru acronimul sau german), text care reglementeaza cooperarea autoritatilor la toate nivelurile impotriva bolilor periculoase.

„Este o extensie a IfSG, o rezolutie urgenta si importanta pentru ca indica cum ar trebui sa mearga gestionarea pandemiei si inseamna ca folosim „frana de urgenta” in toata tara unde incidenta este peste 100 [cazuri noi per 100.000 de locuitori in ultimele sapte zile]”, a spus Merkel, marti, cand a dat seama de noile restrictii care insotesc cel mai recent proiect de reforma legislativa care iese din cabinetul sau guvernamental.

Sub acea incidenta de 100, masurile de respectat vor fi cele impuse de Landuri , dar, peste 100, statul federal este cel care decide asupra restrictiilor, conform intentiilor cancelarului.

Reforma planificata de Merkel contine o duzina buna de initiative cu care se spera sa combata un al treilea val de infectii cu COVID-19, asupra caruia Merkel a avertizat, spunand ca „ar putea fi cel mai dur”. „Situatia este grava si cu totii trebuie sa o luam in considerare in acest fel”, a spus Merkel, pentru a enumea oara, marti.

Cele doua valuri anterioare de infectii, impreuna cu al treilea, au lasat deja peste trei milioane de infectii si aproape 79.000 de decese, potrivit datelor de marti de la Institutul Robert Koch (RKI), agentia federala pentru prevenirea si controlul bolilor.

Pana acum, autoritatile au esuat in incercarile lor de a aplatiza curba de contagiune. Nu a contat ca asa-numita „frana de urgenta” a fost creata. Pentru ca adevarul este ca acest dispozitiv de izolare a infectiilor nu a fost folosit in mod constant in tara. De aceea, Merkel vrea acum, cu reforma sa legislativa, sa o impuna astfel incat restrictiile acelei frane sa fie automate.

Pe scurt, Merkel a reactionat marti la ultimul esec managerial al autoritatilor. Acest lucru s-a dovedit atunci cand cancelarul a fost nevoit sa-si ceara scuze pentru un management haotic care a presupus anuntul unei izolari „stricte” ramase in mentinerea unor restrictii care nu sunt atat de dure, dar care sunt eterne si sunt insuficiente pentru a lupta cu SARS-CoV-2 mai contagioase in varianta sa britanica decat cea cu care s-a confruntat cu succes tara la inceputul anului trecut.

Regiunile nu permit sa guverneze cu unitate

Din acel succes, una dintre lectiile pe care le-ar fi putut desprinde clasa politica germana a fost ca, in fata coronavirusului, era necesar sa se actioneze cu forta si rapiditate. „Daca nu au procedat asa in al doilea si al treilea val, este o problema politica, nu exista o explicatie epidemiologica”, a declarat pentru NIUS Frank T. Hufert, directorul Institutului de Microbiologie si Virologie de la Colegiul Universitar de Medicina . Brandenburg.

Pana acum, managementul cu landurile „a facut ca populatia germana sa nu stie de ce un land ar putea face un lucru si altul, altul”, potrivit Hufert. In plus, „fiecare presedinte regional a dorit sa mentina propriile exceptii de la restrictii; asta, din punct de vedere epidemiologic, este complet absurd”, abunda el.

In acest context, Merkel a iesit in prim-plan marti pentru a prezenta o „noua baza” care ofera „claritate si predictibilitate” cu care cetatenii fac fata realitatii pandemice.

Restrictii de circulatie si inchideri de scoli in functie de incidenta

Acea baza include restrictii, cum ar fi stadirea de acces intre noua noaptea si cinci dimineata, unde, timp de trei zile consecutive, incidenta este peste 100 de cazuri noi la 100.000 de locuitori in ultima saptamana . Potrivit RKI, cu exceptia landului Schleswig-Holstein, cea mai nordica regiune a tarii, toate regiunile sunt peste aceasta incidenta.

Un singur Land, Turingia (acest german), prezidat de post-comunist Bodo Ramelow, are o incidenta de peste 200 de cazuri noi la 100.000 de locuitori in ultimele sapte zile. Asta ar presupune, conform restrictiilor prevazute de cabinetul lui Merkel, ca scolile si cresele s-ar inchide acolo. Conform a ceea ce a fost planificat de Merkel si Executivul sau, scolile si gradinitele ar putea fi deschise doar sub o incidenta de 200.

Inchiderile de afaceri neesentiale cu incidente de peste o suta de noi infectii la 100.000 de locuitori in ultima saptamana, precum si interzicerea contactelor intre persoane din mai mult de doua gospodarii diferite, interzicerea innoptarii in scop turistic si Obligatia oamenilor de afaceri de a-ti testa angajatii care trebuie sa faca naveta la locul de munca este de asemenea inclusa in reforma IfSG.

Trecere fortata prin Parlament

Pana acum, Merkel si compania au impus restrictiile in intalnirile periodice ale cancelarului cu presedintii regionali. Cu toate acestea, a opta pentru reforma IfSG constituie o solutie care evita aceste numiri cu presedintii landurilor . Acestia din urma sunt acuzati ca „au dat impresia ca au incetat sa recunoasca gravitatea situatiei”, potrivit ziarului conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung in editia de luni.

Modificarea IfSG, totusi, nu este un proces rapid. Implica trecerea prin voturile Bundestagului si ale Bundesrat -ului , cele doua camere ale Parlamentului german. Marti aceasta, in declaratia ei catre presa, Merkel parea increzatoare ca schimbarile in lege vor veni rapid. Dar, daca reforma va avea loc rapid, acea viteza va fi parlamentara, nu de sanatate.

In orice caz, incidenta medie a tarii continua sa creasca, iar parlamentarii Uniunii Crestin Democrate (CDU), partidului lui Merkel si Partidului Social Democrat din Germania (SPD) fac acum eforturi pentru a strange doua treimi din voturi. al Parlamentului pentru ca aceasta modificare a legii sa ajunga cat mai repede posibil prin canalele politice germane.

Politicienii din „marea coalitie” nu ar trebui sa aiba probleme in a-si atinge scopul. Nu putem decat sa ne asteptam la un „nu” rasunator la intentiile Executivului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) si a partidului liberal, FDP.